Київ. 21 грудня. УНІАН. Прийнятий Верховною Радою у першому читанні проект Закону України № 6523 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо регулювання питань авторського права і суміжних прав" спрямований на необгрунтоване обмеження прав суб'єктів авторського права і суміжних прав, а також господарюючих суб'єктів, які використовують у своїй діяльності музику.

Про це повідомила сьогодні на прес-конференції в УНІАН голова правління Інтернет асоціації України Тетяна ПОПОВА.

 

Відео дня

За її словами, прийняття вищевказаного законопроекту не дасть позитивного ефекту для розвитку відносин у сфері законного використання об'єктів авторського права і суміжних прав, а призведе до таких негативних наслідків, як позбавлення суб'єктів авторського права і суміжних прав можливостей безпосередньо розпоряджатися результатами власної творчої праці, тобто самостійно дозволяти використання своїх творів, виконань, фонограм та отримувати за це винагороду.

На думку керівника Інтернет асоціації України, прийняття цього законопроекту у даній редакції веде до узурпації повноважень на збір винагороди за використання об'єктів авторського права і суміжних прав посередниками - приватними організаціями колективного управління, яких визначає держава в особі Державної служби інтелектуальної власності України, що призведе до монополії у цій сфері. При цьому законопроект не встановлює критеріїв, на основі яких будуть відбиратися дані посередники. До того ж, уповноваженим організаціям колективного управління даним законопроектом надаються повноваження контролюючих органів з широкими та чітко не обмеженими повноваженнями здійснювати нагляд за діяльністю всіх господарюючих суб'єктів різних форм власності. Таким чином, за словами Т.ПОПОВОЇ, даним законопроектом пропонується модель, яка передбачає винятковість повноважень уповноважених організацій колективного управління зі збору авторської винагороди та винагороди за використання об'єктів суміжних прав.

Крім цього, автори, виконавці будуть позбавлені можливості впливати на діяльність посередників, а саме забороняти їм надавати дозволи та одержувати кошти за використання їх творів, виконань та фонограм.

В цілому, на думку Т.ПОПОВОЇ, пропоновані законопроектом зміни ведуть до зміцнення позицій посередників на цьому ринку та чиновників на шкоду правам та законним інтересам суб'єктів авторських та суміжних прав і господарюючих суб'єктів.

За її словами, даний законопроект також створює загрозу свободі слова, оскільки його положеннями на провайдера/оператора телекомунікацій покладається обов'язок у позасудовому порядку за зверненням суб'єкта авторського права вживати заходів щодо припинення доступу до мережі Інтернет або припинення надання послуг з розміщення Інтернет-сайту та ін.

Як повідомляв УНІАН, 1 лютого 2011 р. Верховною Радою було прийнято у першому читанні законопроект № 6523 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо врегулювання питань авторського права і суміжних прав". Вказаним законопроектом пропонуються зміни до ряду статей Закону України "Про авторське право і суміжні права", Кодексу України про адміністративні правопорушення, Кримінального та Цивільного кодексів України та ін.