Київ. 15 грудня. УНІАН. Головними негативними подіями 2011 року в Україні стали кримінальні справи та суди над колишніми високопосадовцями.

Таку думку директор Аналітично центру «Політика» Микола ДАВИДЮК висловив на прес-конференції в УНІАН на тему: «Політичні підсумки 2011 року: головні успіхи та невдачі України на міжнародній арені. Перспективи 2012».

За словами М.ДАВИДЮКА, кримінальні переслідування колишніх урядовців негативно вплинули на відносини з західними партнерами.

Відео дня

“В США і ЄС на перше місце ставлять, перш за все, саме політичні рішення, захист свобод і прав. Тому процеси над колишніми високопосадовцями призвели до репутаційних втрат”, - наголосив М.ДАВИДЮК.

Також серед негативів експерт назвав довготривалі переговори з Росією про зниження ціни на газ та призупинення співпраці з Міжнародним валютним фондом.

Водночас він назвав низку позитивних подій 2011 року, зокрема успішні переговори з ЄС щодо укладення угоди про асоціацію.

“Дуже допомагає Україні досвід вступу до СОТ, допомагає згуртованість команди, яка сьогодні працює і намагається до завершення поточного року завершити ці питання. Текстова частина в принципі готова до парафування”, - сказав М.ДАВИДЮК.

Він наголосив, що укладення угоди між Україною та ЄС також є експериментом, адже нині між Євросоюзом та іншими країнами діють подібні угоди, але вони є рамковими, а угода з Україною є унікальною і включає багато нових позицій, зокрема щодо зовнішньої торгівлі.

Експерт нагадав, щодо кінця року завершиться перша фаза переговорів щодо лібералізації візового режиму із ЄС, а протягом наступного – друга.

Також важливим досягненням України у 2011 році М.ДАВИДЮК назвав розвиток відносин з Китаєм.

Крім того, ще одним позитивом 2011 року він вважає прискорення підготовки держави до Євро-2012, будівництво інфраструктурних та інших об’єктів.

“Було зроблено більше, ніж за попередні три роки”, - підкреслив М.ДАВИДЮК.