Київ, 15 грудня. УНІАН. Один із дев'яти "тризубівців", засуджених Жовтневим районним судом Запоріжжя за пошкодження пам'ятника Йосипу Сталіну в місті, Олексій ЗАНУДА оскаржує свій вирок у Апеляційному суді Запорізької області.

Про це О.ЗАНУДА повідомив сьогодні на прес-конференції в УНІАН.

"В день оголошення вироку, 12 грудня, я подав апеляційну скаргу на дії судді. Скарга вже зареєстрована в Жовтневому районному суді Запоріжжя. Апеляція розглядатиметься в Апеляційному суді Запорізької області", - сказав О.ЗАНУДА.

Відео дня

Проте, за його словами, конкретна дата розгляду апеляційної скарги ще не призначена. О.ЗАНУДА також повідомив, що кожен із засуджених членів організації "Тризуб" оскаржуватимуть свій вирок окремою скаргою.

"Тризубівець" зазначив, що після розгляду апеляційної скарги у обласному суді вони звертатимуться до Вищого касаційного суду.

У свою чергу Роман ХМАРА додав, що не розраховує на апеляційне скасування вироку. "У своїх апеляціях ми згадуємо ті правопорушення, які чинилися відносно нас, але усвідомлюємо, що в Україні ми справедливості не знайдемо. Це невелика формальність, яку треба пройти. Наші сподівання - виключно на Європейський суд", - підкреслив він.

Заступник голови центрального проводу ВО "Тризуб" Андрій ТАРАСЕНКО зазначив, що організація та її партнери під час апеляційного процесу планують пікетувати суд для підтримки засуджених активістів.

"Ми проводили пікетування останнього засідання суду з вимогою припинити судилище над патріотами. Місцева влада пробувала нам це заборонити, зокрема, була судова заборона. Але зараз ми звертаємося до прокуратури з тим, щоб вони дали законну оцінку таким діям", - у свою чергу повідомив координатор громадської ініціативи "Оновлення країни" у Запоріжжі Дмитро ХАРЬКОВ.

Як повідомляв УНІАН, 12 грудня Жовтневий районний суд Запоріжжя засудив членів Всеукраїнської організації «Тризуб» імені Степана Бандери за пошкодження пам'ятника Сталіну Романа ХМАРУ, Юрія ПОНОМАРЕНКА і Василя АБРАМОВА до 3 років позбавлення волі з випробувальним терміном 3 роки, Олексія ЗАНУДУ – до 3 років позбавлення волі з випробувальним терміном 2 роки, Віталія ВИШНЮКА і Пилипа ТАРАНА – до обмеження волі на 3 роки з випробувальним терміном 1 рік, Анатолія ОНУФРІЙЧУКА, Василя ЛАБАЙЧУКА і Едуарда АНДРЮЩЕНКА – до 2 років позбавлення волі з річним випробувальним терміном.

Суд також зобов'язав «тризубовців» відшкодувати вартість пам'ятника – понад 109 тис. грн. і заборонив засудженим виїжджати за межі України у період випробувального терміну.

Довідка УНІАН. Пам'ятник Сталіну (де-юре – мала архітектурна форма) було встановлено 5 травня 2010 року в центрі Запоріжжя - на території Запорізького обкому Компартії України. 28 грудня 2010 року невідомі пошкодили скульптуру, відрізавши їй голову. Згодом відповідальність за здійснення даного діяння узяло на себе ВО «Тризуб».

У ніч на 1 січня 2011 р. на території Запорізького обкому КПУ стався вибух, що повністю зруйнував пам'ятник Сталіну і пошкодив саму будівлю обкому, у зв'язку з чим було порушено кримінальну справу за фактом здійснення терористичного акту.

За звинуваченням у спилюванні голови від пам'ятника Сталіну правоохоронці затримали 9 членів ВО «Тризуб», більшість з яких знаходилися під вартою з початку січня до 13 квітня 2011 р.

Запорізькі комуністи вимагали стягнути з членів ВО «Тризуб» понад 430 тис. грн. матеріального і морального збитку.

7 листопада 2011 року Запорізький обласний комітет КПУ встановив новий пам'ятник Сталіну.