Київ. 15 грудня. УНІАН. Серед української молоді переважають патріоти, які пишаються тим, що вони українці.

Про це на прес-конференції в УНІАН повідомила голова правління Українського інституту соціальних досліджень ім.Яременка Ольга БАЛАКІРЄВА, презентуючи результатами соціологічного дослідження «Трансформація ціннісних орієнтацій сучасної молоді України за роки незалежності», проведеного за підтримки Держслужби молоді та спорту України та за участі Українського інституту соціальних досліджень ім.О.Яременка.

Зокрема, відповідно до дослідження, 62% молоді до 35 років відповіли, що пишаються своїм громадянством. У порівнянні з 1996 роком цей показник зріс майже на 10% - з 55%. При цьому соціологи звертають увагу, що молодь сьогодні становить майже 32% населення України.

Відео дня

О.БАЛАКІРЄВА розповіла, що громадянами України себе вважають понад 90% молоді. При цьому, у віковій групі з 14 до 17 років ця цифра більш як 95%. Найбільше у цій віковій групі й тих, хто вважає себе належними до Європейського Союзу 33%, і найменше тих, хто вважає себе належним до колишнього СРСР - 8%. При цьому у віковій групі з 30 до 35 років ця цифра розподілилась майже порівну - 23-28% відповідно.

Перший віце-президент ВМГО «Клуб міжнародного співробітництва «Мандри» Євгенія ПЕТРІВСЬКА зазначила, що сьогодні патріотизм являє собою фундамент суспільної та державної систем опору життєздатності громадянського суспільства. Вона назвала вкрай важливим створення патріотичних програм громадськими організаціями, які допоможуть реалізувати потенціал української молоді, спрямувати її енергію на соціально-економічний та культурний розвиток країни та забезпечити плавний перехід молодих людей у період зрілості.

Соціологічне дослідження проводилось у листопаді-грудні 2011 року по всій території України методом репрезентативного опитування. Вибіркова сукупність: багатоступенева, територіально-поселенська, стратифікована, репрезентативна для населення України. Загалом було опитано 1002 респонденти у віці від 14 до 35 років. Похибка вибірки становить 1,9-3,6%.