Київ. 14 грудня. УНІАН. Український ринок кондиціонерів за підсумками 2011 року може скоротитися на 5-10%.

Про це повідомив сьогодні на прес-конференції в УНІАН директор постачальника кондиціонерної техніки - компанії «ЛІКОНД» Володимир СТЕПУРА.

За його інформацією, з початку 2011 р. на ринку спостерігалося майже 20% зростання, проте, за словами В.СТЕПУРИ, очевидно, це було наслідком аномально спекотного літа 2010 р., коли попит на кондиціонерну техніку іноді перевищував пропозицію. Водночас, як відзначає директор «ЛІКОНД», у цілому на попит на кондиціонери в 2011 році мала негативний вплив низка негативних чинників, зокрема, непроста економічна ситуація, ситуація на ринку будівництва і нерухомості, зниження платоспроможності населення. Як результат, вже в літні місяці цього року не спостерігалося сезонного підвищення продажу. При цьому, за словами В.СТЕПУРИ, підготовка до Євро-2012, в цілому, істотно не вплинула на ситуацію на українському кліматичному ринку, за винятком сегменту устаткування, призначеного для кондиціонування об'єктів інфраструктури і готельної нерухомості.

Відео дня

За словами В.СТЕПУРИ, однією з найбільш важливих тенденцій, що характеризує кліматичний ринок в 2011 році, стало посилення інтересу споживачів і корпоративних клієнтів до енергоефективного устаткування. Наприклад, посилюється інтерес споживачів до використання кліматичної техніки, що використовує альтернативні відновлювані джерела енергії.

За інформацією директора «ЛІКОНД», найбільш затребуваними моделями в сегменті побутового кондиціонерного устаткування в 2011 році, як і раніше, залишилися спліт-системи настінного типу холод-тепло, холодопродуктивністю 2,5 кВт, хоча й було відзначено вище, ніж зазвичай, зростання інтересу до моделей холодопродуктивністю 2 кВт. У сегменті мультизональних систем найбільший попит мали системи холод-тепло холодопродуктивністю 28 кВт.

За прогнозами фахівців «ЛІКОНД», 2012 рік обіцяє бути більш складним для українського ринку кондиціонерів, ніж цей рік. Завершення фінансування Євро-2012, нерозпродані значні складські запаси, триваюча фінансово-економічна криза тощо можуть привести до посилення тенденції скорочення кондиціонерного ринку в Україні, що намітилася в 2011 році. Разом з тим, більш істотний внесок у структуру продажу кондиціонерного ринку вноситимуть «бюджетні» побутові спліт-системи. Серед найбільш ходових побутових спліт-систем велику ринкову вагу придбають моделі холодопродуктивністю менше 2,5 кВт. Слідом за загальносвітовими тенденціями на ринку України також істотно збільшиться пропозиція інверторних моделей.