Київ. 14 грудня. УНІАН. Сьогодні у Києві в сиьному залі Будинку кіно о 18.00 відбудеться прем’єра фільму «Кохання, дароване зірками» про композитора Ференца Ліста.

Про це повідомив на прес-конференції в УНІАН кінорежисер, заслужений діяч мистецтв України Василь ВІТЕР.

Він нагадав, що цього року світова культурна громадськість відзначає 200-річний ювілей цього видатного музиканта. За його словами, ідею створення фільму висловила музикознавець і піаністка Людмила ВОЛЬСЬКА, яка написала сценарій. В.ВІТЕР зауважив, що цей фільм знімався протягом року.

Відео дня

У свою чергу, Л.ВОЛЬСЬКА наголосила, що творчість Ф.Ліста була надзвичайно тісно пов’язана з Україною, «де він виступав у багатьох містах і дав понад 30 концертів, де він остаточно прийняв рішення нарешті завершити свої гастрольні турне і присвятити себе композиторській діяльності». За її словами, в Україні Ф.Ліст знайшов кохану жінку – Кароліну Вітґенштейн, з якою не розлучався до останніх днів свого життя.

За словами Л.ВОЛЬСЬКОЇ, Ф.Ліст в Україні перебував у 1847 році. За її словами, він написав тут цикл із трьох творів “Колоски, зібрані після жнив у Воронинцях", де використано українські пісні, зокрема, “Ой не ходи, Грицю...” і “Віють вітри...”.

Як повідмила Л.ВОЛЬСЬКА, Ф.Ліст побував з концертами, зокрема, у Києві, Житомирі, Чорному Острові, Кременці, Львові, Одесі.

Директор студії „ВІАТЕЛ”, продюсер фільму Галина КРИВОРЧУК наголосила, що у рамках святкування ювілею Ф.Ліста студія «ВІАТЕЛ» створила документально-постановочний фільм «Кохання, дароване зірками» за підтримки Європейської програми Міжнародного фонду «Відродження».

За її словами, цей фільм є продовженням відомого серіалу «Гра долі», прем’єрні покази якого виходять на «5 каналі» і демонструються на багатьох інших телеканалах України.

Яку повідомила Г.КРИВОРЧУК, телевізійна прем’єра фільму відбудеться на «5 каналі» і ДТРК «Культура» під час Новорічних і Різдвяних свят.

За словами старшого менеджера Європейської програми фонду «Відродження» Дмитра ШУЛЬГИ, фільм став переможцем конкурсу «Європейська ідентичність України». За його словами, фонд шукав проекти, які “би показували наші зв’язки з Європою, де українці вклалися в розвиток європейської світової культури, де представники інших європейських країн вклалися в розвиток української культури, історії”.

Як сказав Д.ШУЛЬГА, фільм “відповідав усім нашим вимогам, критеріям”, тому був підтриманий і йому був наданий грант фонду «Відродження».

Медіа-партнерами проекту є «5 канал», газета «День», ДТРК «Культура».