Київ. 13 грудня. УНІАН. Через тиждень буде оприлюднено звіт за підсумками громадського обговорення нового Закону «Про вибори народних депутатів України».

Про це на прес-конференції в УНІАН заявив голова Комітету виборців України Олександр ЧЕРНЕНКО.

“Ніхто не приховує, що той закон, який прийнятий на сьогодні, він є “одноразовим”», – зауважив О.ЧЕРНЕНКО і додав: “Ми проти того, щоб політики писали закони для політиків”.

Відео дня

Голова КВУ повідомив, що з ініціативи Громадського консорціуму виборчих ініціатив, куди увійшли Громадянська мережа “Опора”, Комітет виборців України, Лабораторія законодавчих ініціатив та Український незалежний центр політичних досліджень, було реалізовано проект «Організація широкого та відкритого громадського обговорення питань удосконалення виборчого законодавства в Україні». Цей проект був підтриманий Європейським Союзом та проведений за сприяння Координатора проектів ОБСЄ в Україні.

За словами О.ЧЕРНЕНКА, під час організованого Консорціумом відкритого громадського обговорення виборчої реформи в Україні в експертному опитуванні, публічних дискусіях, фокус-групах протягом місяця взяли участь 1359 експертів з усіх регіонів України.

Він зазначив, що за підсумками громадського обговорення буде створено звіт, який планується оприлюднити за тиждень. “Ми вважаємо, що саме ця робота, яка була проведена в дуже стислі терміни, стане відправною точкою, з якої почнеться покращання українського виборчого законодавства”, – вважає він.

У свою чергу, голова правління Громадянської мережі «Опора» Ольга АЙВАЗОВСЬКА наголосила, що немає жодних гарантій того, що певні норми нового закону не будуть змінені на початку виборчої кампанії з парламентських виборів-2012.

На переконання О.АЙВАЗОВСЬКОЇ, головна проблема наступних виборів - у виборчій системі. Вона нагадала, що Громадський консорціум виборчих ініціатив неодноразово заявляв про те, що в Україні існує потреба запровадження пропорційної виборчої системи з відкритими списками.

Також, за її словами, зараз дуже актуальним є питання поділу округів. “Наприклад, якщо кандидат чи якийсь місцевий політик працює в межах одного округу, то для того, щоб усунути його з нормальної конкурентної боротьби, необхідно його округ розділити між кількома іншими”, – сказала О.АЙВАЗОВСЬКА і пояснила, що таким чином електоральна група цього політика розпадається між різними округами і він не отримує необхідної кількості голосів.

«Вибори 2012 року відбуватимуться за тим сценарієм, який дозволить собі партія влади. Чинний закон може сприяти проведенню чесних та демократичних виборів, втім, реальна конкурентність - під великим питанням. Адже завдяки адміністративному ресурсу можна організувати попередню зачистку округів від популярних кандидатів. Методи можуть застосовуватися різні: від переслідування правоохоронних та податкових органів до залякування на побутовому рівні. Тож, велика частка відповідальності за результат лежатиме на керівництві країни», - зауважила О.АЙВАЗОВСЬКА.

Як повідомляв УНІАН, 8 грудня Президент України Віктор ЯНУКОВИЧ підписав Закон «Про вибори народних депутатів України», ухвалений Верховною Радою 17 листопада.

Законом передбачено, що вибори проводитимуться за змішаною системою – 225 депутатів обираються в загальнодержавному багатомандатному окрузі за виборчими списками від політичних партій, а 225 – за мажоритарною системою.

Закон встановлює 5% виборчий бар'єр. Участь у виборах беруть тільки політичні партії, а участь блоків політичних партій не передбачена.

Згідно з законом, у виборчому бюлетені не буде графи «проти всіх».

Виборчий процес чергових виборів розпочинається за 90 днів до дня голосування.