Київ. 12 грудня. УНІАН. Найбільш поширеним видом економічних злочинів в Україні в 2011 р. було незаконне привласнення майна.

Як повідомив сьогодні на прес-конференції в УНІАН керуючий партнер PricewaterhouseCoopers (PWC) Борис КРАСНЯНСЬКИЙ, такі результати опитування, проведеного серед українських компаній цього року.

За його інформацією, серед респондентів, що зіткнулися з економічною злочинністю в 2011 р., 73% заявило про випадки незаконного привласнення майна, що на 14% вище порівняно з 2009 р., коли проводилося аналогічне дослідження. При цьому кількість постраждалих від економічної злочинності респондентів, які заявили про хабарництво і корупцію, практично не змінилася порівняно з 2009 р. і склала 60% (у 2009 р. - 59%). Практично також не змінилася цього року і кількість маніпуляцій з фінансовою звітністю (30%). У той же час, відповідно до опитування, цього року порівняно з 2009 р. значно збільшилася (на 15%) кількість випадків недобросовісної конкуренції, а також вперше зафіксовані в Україні випадки кіберзлочинності (17%). Для порівняння про випадки хабарництва і корупції заявило 36% постраждалих від економічної злочинності респондентів з Центральної і Східної Європи, і 24% у середньому по світу, про практику недобросовісної конкуренції - 12% зі Східної Європи і 7% у світі.

Відео дня

Усього, за підсумками опитування, в Україні за останні 12 місяців 36% організацій стали жертвами економічних злочинів, що на 9% менше, ніж у 2009 р. У той же час, за словами Б.КРАСНЯНСЬКОГО, зниження рівня шахрайства в 2011 р. за даними українських компаній, найімовірніше, пояснюється неефективністю його виявлення.

Відповідно до результатів опитування, 47% українських респондентів, що зіткнулися з економічною злочинністю за останні 12 місяців, оцінюють збитки до 5 млн. дол., що дещо вище, ніж в середньому по світу, де більшість фінансових збитків від економічної злочинності оцінюються до 100 тис. дол.

За інформацією Б.КРАСНЯНСЬКОГО, всесвітнє дослідження економічних злочинів проводиться PWC в 2011 р. вдруге. Перше таке дослідження було проведене в 2009 р. Всього в Україні в такому дослідженні взяли участь 84 респонденти, які представляють українські компанії, що на 23% більше, ніж у 2009 р.