У Тиждень права, який проходить в Україні у грудні, варто ще раз звернути увагу на те, як право може впливати на покращення здоров’я кожної людини і суспільного здоров’я, підвести підсумки і окреслити плани. Саме цьому і була присвячена прес-конференція Інституту медичного і фармацевтичного права та біоетики Академії адвокатури України разом з партнерськими організаціями 8 грудня 2011 р. в УНІАН.

Останнім часом значення права в охороні здоров’я дедалі зростає.

На думку Радмили Гревцової, адвоката, директора Інституту медичного і фармацевтичного права та біоетики Академії адвокатури України, поява нових біомедичних технологій (наприклад, нових методів трансплантації органів, тканин і клітин, пренатальної діагностики, сурогатного материнства тощо), значно ускладнила відносини «лікар-пацієнт». Виникає все більше правових питань, вирішення яких неможливе без професійної допомоги юриста. У зв’язку з цим зростає потреба в юристах, які би розумілися на цих питаннях і мали достатні практичні навички для їх вирішення.

Відео дня

Значно зросте кількість судових «медичних» справ у разі запровадження обов’язкового медичного страхування, яке має відбутися у недалекій перспективі. Дмитро Карамишев, професор кафедри управління охороною суспільного здоров’я Харківського регіонального інституту державного управління Національної академії державного управління при Президентові України, зазначив, що у сусідній Росії після запровадження обов’язкового медичного страхування кількість таких справ збільшилася у 20 разів.

На переконання Тетяни Варфоломеєвої, ректора Академії адвокатури України, для ведення таких справ у першу чергу потрібні адвокати, «озброєні» відповідними методиками. Зростання рівня кваліфікації адвокатів щодо ведення «медичних» справ сприятиме і підвищенню фахового рівня суддів, а відтак збільшуватиме шанси на постановлення законних і справедливих рішень у «медичних» справах.

Як відзначили учасники, відповідаючи на запитання журналістів, гучні «медичні» справи, які розглядаються в судах останнім часом, зокрема так звана «справа трансплантологів», віддзеркалюють проблеми, що склалися в охороні здоров’я, її законодавчому регулюванні та правозастосовній практиці.

Для того, аби підстави для звернення до судово-прокурорських засобів захисту прав пацієнта траплялися якомога рідше, необхідне зростання рівня правових знань лікарів та середніх медичних працівників. Як вважає Іван Сорока, президент Українського медичного клубу, дотримання лікарями норм медичного права та етики сприятиме підняттю престижу лікарської професії, повазі до лікарів з боку суспільства.

На думку Петра Вітте, заступника керівника Українського відділення Кафедри ЮНЕСКО з біоетики, дедалі важливішим стає співробітництво лікарів і юристів. Прикладом цього може бути спільне вирішення ними складних етико-правових питань під час роботи в комісіях з питань етики при лікувально-профілактичних закладах. Функція цих комісій - здійснення нагляду за дотриманням прав пацієнтів у зв’язку з їхньою участю у клінічних випробуваннях лікарських засобів. Проте юристів, здатних ефективно працювати в цих комісіях, поки що недостатньо.

У сучасних умовах важливе значення має і підготовка керівних кадрів в охороні здоров’я, яка передбачає отримання професійними управлінцям знань з медичного і фармацевтичного права. 

Виконанню цих завдань значною мірою сприятимуть програми підвищення кваліфікації підготовлені в Інституті медичного і фармацевтичного права та біоетики Академії адвокатури України. Розпочавши викладання і наукові дослідження з медичного права ще у 2004 році, Академія адвокатури України разом з партнерськими організаціями, зокрема Спілкою адвокатів України та Українською медико-правовою асоціацією, використала свій досвід для розробки шести програм підвищення кваліфікації з медичного і фармацевтичного права для наступних категорій фахівців:

адвокатів;

юристів закладів охорони здоров’я;

юристів фармацевтичних компаній;

викладачів медико-правових дисциплін юридичних та медичних вишів;

лікарів і середніх медичних працівників;

менеджерів охорони здоров’я.

До викладання на цих програмах залучені провідні вітчизняні і зарубіжні фахівці.

Відповідаючи на запитання журналістів про забезпеченість права на медичну допомогу підсудним в останніх резонансних справах, учасники також розповіли, що в рамках програми підвищення кваліфікації адвокати вивчають питання про вітчизняні та міжнародні стандарти реалізації права на кваліфіковану і своєчасну медичну допомогу особами, які знаходяться в місцях позбавлення волі, та іншими вразливими категоріями осіб (особами з особливими потребами, малозабезпеченими тощо). Як відзначила ректор Академії адвокатури України Тетяна Варфоломеєва, у складі Академії працює Консультативне бюро із захисту прав громадян у галузі біомедицини.

З огляду на складність висвітлення у ЗМІ питань, пов’язаних з медициною і правом, з боку журналістів пролунала пропозиція про започаткування програми підвищення кваліфікації журналістів з медико-правових питань. Учасники прес-конференції погодилися втілити цю пропозицію у життя.

Контакти: (044)246-5788, imedpharmlaw@gmail.com