Київ. 7 грудня. УНІАН. Правоохоронці вимагали у водія гроші за те, щоб не порушувати проти нього кримінальну справу за скоєну ними ж дорожньо-транспортну пригоду.

Про це заявив сьогодні на прес-конференції в УНІАН адвокат Олексій ГУЦУЛЯК.

Зокрема, він розповів, що 8 червня 2011 року близько 21-ї години вечора у селі Пістинь Косівського району Івано-Франківської області сталося ДТП за участю автомобіля його підзахисного - мешканця Косовського району Романа ВАГЕЛЮКА, та автомобіля, в якому перебували співробітники правоохоронних органів цього району.

Відео дня

«Працівники міліції, зловживаючи посадовим становищем, наданою їм владою порушили кримінальну справу, спочатку за фактом ДТП, а згодом щодо особи. Хоча достатніх підстав для порушення кримінальної справи не було», - стверджує адвокат.

О.ГУЦУЛЯК зазначив, що працівниками Косівського ВДАІ УМВС, які прибули на місце аварії через годину після зіткнення, всі сліди пошкодження автомобілів і речові докази на місці події збережені не були, а також відповідних замірів зіткнення автомобілів не було здійснено. Окрім цього, не була зроблена описова частина схеми ДТП (станом на 8.06.2011р.). Адвокат зауважив, що співробітники Косівського ДАІ перемістили машини і предмети, які мають відношення до аварії, що унеможливило максимально точно відновити картину події і, відповідно, визначити винних. Також на місце аварії не було викликано «швидку допомогу».

Водночас кримінальна справа була порушена щодо Р.ВАГЕЛЮКА за фактом порушення ним «правил безпеки дорожнього руху особою, яка керувала транспортним засобом, що спричинило потерпілому середньої тяжкості тілесні ушкодження, за ознаками злочину, передбаченого ст. 286 ч.1 КК України».

«Працівники міліції запропонували, для того щоб не порушувати кримінальну справу, надати їм грошову суму у розмірі 4 тис. дол., на що друга сторона відмовила», - стверджує адвокат, додаючи, що саме після відмови сплатити хабар кримінальна справа і була порушена.

Він зауважив, що оскаржив у суді постанову про порушення кримінальної справи, а також Р.ВАГЕЛЮК звернувся до генерального прокурора з проханням здійснити прокурорський нагляд за додержанням і правильним застосуванням законів службовцями Косівського ВДАІ УМВС, які, серед іншого, вилучили у Р.ВАГЕЛЮКА його транспортний засіб в день ДПТ і досі не повернули, порушуючи тим самим статтю 265-2 Кодексу України про адміністративні правопорушення, яка передбачає, що транспортний засіб може бути тимчасово затриманий на строк до вирішення справи про адміністративне правопорушення, але не більше трьох днів з моменту такого затримання.