Київ. 5 грудня. УНІАН. Державна іпотечна установа (ДІУ) в 2012 році має намір розробити програми із забезпечення житлом держслужбовців.

Про це після прес-конференції в УНІАН повідомив журналістам голова правління Державної іпотечної установи Віктор МИРГОРОДСЬКИЙ.

«Ми на сьогодні робимо наголос на реалізації програм, пов'язаних з держслужбовцями. Ми хочемо розробити програми із забезпечення житлом, насамперед, держслужбовців, співробітників держпідприємств, військовослужбовців. Сьогодні ми почали працювати з молодіжним фондом (Державним фондом сприяння молодіжному житловому будівництву - УНІАН) і сподіваємося, що наступного року ми вийдемо з низкою програм на такі категорії населення», - сказав він.

Відео дня

При цьому В.МИРГОРОДСЬКИЙ уточнив, що ДІУ розглядає можливість наступного року спрямувати на такі програми близько 200-300 млн. грн. з 900 млн. грн., які планується направити на рефінансування іпотечних кредитів.

Коментуючи плановане до створення агентство з рефінансування іпотечних кредитів, голова правління ДІУ відзначив, що дане агентство, швидше за все, працюватиме з існуючим портфелем іпотечних кредитів, зокрема з проблемними кредитами, а також кредитами, виданими у валюті.

Водночас ДІУ працюватиме на первинному і вторинному ринках нерухомості, рефінансуючи іпотечні кредити.

«Я думаю, що вони все-таки працюватимуть з тим старим портфелем кредитів. Ми спрямовані на розвиток, стимулювання будівельної галузі і на видачу кредитів, на придбання квартир на цьому ринку і на вторинному ринку», - додав В.МИРГОРОДСЬКИЙ.

За його оцінками, програма фінансування добудови житла працюватиме ще як мінімум три роки.

Як повідомляв УНІАН, «Ощадбанк», «Укрексімбанк», «Укргазбанк» і банк «Київ» заявили про намір створити агентство з рефінансування іпотечних кредитів. Планується, що створювана структура випускатиме іпотечні облігації, на забезпечення яких прийматимуться зобов'язання з уже виданих іпотечних кредитів комерційних банків. Кошти, залучені від розміщення облігацій, направлятимуться в комерційні банки для видачі інших іпотечних кредитів. Було заявлено, що перший транш випуску агентством іпотечних облігацій може бути на рівні 1 млрд. грн. Термін повернення паперів - 3-5 років.

Довідка УНІАН. Державну іпотечну установу в Україні створено постановою Кабінету Міністрів України 8 жовтня 2004 року. Засновником ДІУ виступила держава в особі Кабміну.

Основною метою діяльності ДІУ є рефінансування іпотечних кредитів за рахунок коштів, одержаних від розміщення своїх облігацій. Папери розміщуються шляхом відкритого продажу на території України серед інвесторів – юридичних і фізичних осіб, резидентів і нерезидентів. Облігації ДІУ розміщує самостійно. Щодо паперів видається 100% державна гарантія.