Київ. 5 грудня. УНІАН. Рейтинг інформаційних скандалів у 2011 році очолило кримінальне переслідування лідера партії "Батьківщина" Юлії ТИМОШЕНКО.

Про це сьогодні на прес-конференції в УНІАН повідомили віце-президент всеукраїнської громадської організації "Асоціація PR Ukraine" Олександр ЮРКЕВИЧ і керуючий партнер медіа-агентства "Сімус-медіа" Леонід ЩУКІН.

"Безперечний лідер рейтингу - це скандал з кримінальними справами ТИМОШЕНКО. Арешт і суд над нею на сьогодні стали політичним серіалом, який спостерігає вся країна. Про це пишуть всесвітні видання. Питання в одному - чи зможе опозиція конвертувати бренд "ТИМОШЕНКО-мучениця" в голоси на виборах в 2012 році", - сказав О.ЮРКЕВИЧ.

Відео дня

За його словами, рейтинг інформаційних скандалів складався на основі аналізу анкет, поширених серед фахівців комунікації, зокрема, серед журналістів і PR-експертів.

Друге місце в рейтингу-2011 поділили скандал із суддею-«колядником» Ігорем ЗВАРИЧЕМ і народним депутатом Віктором ЛОЗИНСЬКИМ.

Далі в рейтингу йдуть футбольне гасло "Спасибо жителям Донбасса...", кримінальна справа Генеральної прокуратури "КУЧМА проти МЕЛЬНИЧЕНКО", встановлення огорожі біля Верховної Ради, самопіар народного депутата Олега ЛЯШКА, падіння вінка на Президента України Віктора ЯНУКОВИЧА, війна між Генпрокуратурою і головою ФПУ Василем ХАРОЮ. Десятку рейтингу замикає скандал, пов'язаний з відбором українського виконавця на Євробачення.

На думку Л.ЩУКІНА, основною причиною виникнення скандалів є об'єктивні процеси, які відбуваються в Україні. "Зокрема, однією з причин є зміна політичних еліт, при чому не за політичною чи географічною ознакою, а за віковою. При цьому старі еліти прагнуть забезпечити собі майбутнє за допомогою своїх наступників", - вважає він.

Експерт прогнозує, що 2012 рік стане насиченішим за кількістю скандалів. "Це перш за все зумовлено майбутніми виборами і проведенням Євро-2012, якою стане своєрідною трибуною українських політиків на європейському рівні", - припустив Л.ЩУКІН.

На його думку, перша половина 2012 року проходитиме під впливом Росії на український інформаційний простір. "Це буде зумовлене проведенням виборів Президента Росії, а також особливою привабливістю українського інформпростору, зокрема, Інтернету, як інструмент передвиборної агітації за основного кандидата на пост глави держави", - переконаний експерт.