Генеральному секретареві

Міжнародної конфедерації профспілок

Ш.Берроу

Відео дня

копія

у Європейську конфедерацію профспілок

Шановний пане Берроу!

Звернутися до Вас змушує ситуація, що склалася на Запорізькому заводі феросплавів (ЗЗФ), працівники якого є членами української громадської організації «Міжрегіональний робочий рух».

На підприємстві, через формальний підхід до тарифоутворення з боку українських регуляторних органів, відбувається масове скорочення робітників. Водночас, власті не реагують на звернення профспілки підприємства.

Через формальні причини ЗЗФ був переведений на 2-й клас споживання електроенергії. Це призвело до підвищення витрат на електроенергію на 40% (технологія виробництва феросплавів припускає, що витрати на електроенергію складають близько 45% собівартості продукції, що випускається). При цьому українські феросплавні підприємства платять за електроенергію в 2-2,5 більше, ніж їхні зарубіжні конкуренти. Через це українську продукцію з вітчизняного ринку витісняють феросплави іноземного виробництва.

Зростання ціни на електроенергію та неконтрольований імпорт феросплавів украй негативно позначилися на ЗЗФ. Щоб не працювати з колосальними збитками, довелося скорочувати виробництво і, як наслідок, звільняти робітників. Обсяг виробництва на ЗЗФ за 9 місяців 2011 року було знижено до 40% від планової потужності. Під вимушене звільнення потрапили 1400 співробітників підприємства, що складає 39,5% від числа працівників ЗЗФ. Середня заробітна плата працівників була вимушено знижена на 20%. Соціальна ситуація в Запоріжжі і області значно ускладнилася.

Профспілкова організація ЗЗФ спільно з «Міжрегіональним робочим рухом» намагаються протидіяти звільненням і погіршенню становища працівників підприємства. 31 травня профспілка ЗЗФ провела в Запоріжжі мітинг трудящих металургійної та гірничодобувної промисловості України, учасники якого вимагали коректування непродуманих дій у сфері тарифоутворення на електроенергію. 8 червня профспілка ЗЗФ у Києві передала відповідне звернення прем'єр-міністрові. Пропозиції профспілки ЗЗФ були підтримані комітетами Верховної Ради України з питань промислової та регуляторної політики і підприємництва, а також з питань соціальної політики і праці.

10 червня на засіданні уряду України було ухвалено рішення підготувати і подати пропозиції про вирішення проблемних питань, які виникли на підприємствах металургійного комплексу Запоріжжя, зокрема, щодо питання формування тарифу на електроенергію. Але, на жаль, реальних дій зроблено не було.

13 вересня профспілка ЗЗФ і вимушено звільнені працівники підприємства зробили спробу зустрітися з представником уряду для обговорення причин невиконання вищезгаданого рішення. Проте, їхні вимоги проігнорували.

Згубний вплив формального підходу до тарифоутворення в Україні вже призвів до припинення роботи одного з найбільших виробників алюмінію – Запорізького алюмінієвого комбінату (ЗАлК). У результаті переведення ЗАлК з 1-го на 2-й клас споживання електроенергії, ціна на неї зросла на 35%. Випуск алюмінію технологічно є украй енерговитратним процесом, виробляти метал стало нерентабельно. ЗАлК був вимушений звільнити 4 тис. працівників. Зараз у штаті підприємства налічується близько 600 чоловік, в основному – співробітники охорони.

Упевнені, що без активної участі авторитетних міжнародних профспілкових організацій в Україні неможливо вирішувати життєво важливі проблеми робітників-членів профспілок. В умовах непростої економічної ситуації, яка складається в Україні, це викликає тривогу і стурбованість.

У зв'язку з цим поводимося до Вас з проханням втрутитися в ситуацію, сприяти припиненню порушення прав робочих-членів профспілки ЗЗФ, спільно з нами протидіяти подальшому погіршенню положення працівників ЗЗФ.

Голова громадської організації «Міжрегіональний робочий рух» М.В. Головін