Київ. 30 листопада. УНІАН. На сьогодні політична опозиція має більше суперечностей, ніж перспектив.

Про це сьогодні під час прес-конференції в УНІАН заявив директор Агентства моделювання ситуацій Віталій БАЛА.

За його словами, першою проблемою є відсутність ідеологічно однорідної політичної опозиції. “Опозиція представлена як з ліва, так і з права. Досить важко уявити координацію дій опозиційних сил, не говорячи вже про об'єднання”, - сказав він.

Відео дня

В.БАЛА додав, що проблемою також є відсутність єдиного політичного лідера. “Можливо, коли ухвалить рішення Апеляційний суд і всі зрозуміють, що ТИМОШЕНКО не збираються випускати на волю, тоді ймовірність того, що, можливо, ТИМОШЕНКО стане таким об'єднавчим лідером, достатньо велика”, - додав він. В.БАЛА зауважив, що таким чином Ю.ТИМОШЕНКО може стати своєрідним “політичним гуру”.

Наступною проблемою, додав він, є розпорошеність опозиції як за ідеологічною ознакою, так і за організаційною. Крім того, наголосив В.БАЛА, опозиція неоднорідна у своєму ставленні до влади, оскільки є більш лояльні політичні сили, а є радикально налаштовані.

 

Він також висловив думку, що опозиції нині потрібно говорити не про складання єдиного списку мажоритарників, а провести в регіонах праймеріз, аби визначити реальну підтримку того чи іншого кандидата. “Існує також регіональна та галузева, кар'єрна неоднорідність ключових фігур опозиційного табору. Це зумовлює ускладнене взаєморозуміння, різне, часто взаємовиключне бачення стратегії та тактики опозиційної діяльності”, - додав він.

Крім того, зазначив В.БАЛА, сьогодні є конфлікт цілей та задач опозиційних лідерів. “Загальний табір опозиції має серйозні розбіжності. Тому достатньо важко опозиційним силам буде сформувати в наступному парламенті більшість”, - додав він.

Зі свого боку заступник директора Агентства моделювання ситуацій Олексій ГОЛОБУЦЬКИЙ зауважив, що проблема українських політичних партій полягає в тому, що це партії вождиського типу. Він зауважив, що всі приходи опозиції до влади практично нічим не завершилися. “Завжди залишалася схема, за якою ідеологія завжди ставилася на друге місце, а часто і взагалі приходили без ідеології, просто з бажанням зайняти місце”, - сказав він. За словами О.ГОЛОБУЦЬКОГО це стосується як партій, що належать до нинішньої опозиції, так і партій, що нині є при владі, але свого часу також перебували в опозиції. “Ніхто не хоче іти на суспільний діалог. Всі вірять, що вони прийшли до влади назавжди”, - сказав він.