Київ. 29 листопада. УНІАН. Недержавні громадські організації звернулися до Президента України Віктора ЯНУКОВИЧА з вимогою невідкладно врегулювати на законодавчому рівні надання адміністративних послуг у країні.

Текст відповідного звернення сьогодні був оприлюднений на прес-конференції в УНІАН.

 

Відео дня

"З 2008 року в Україні готовий проект Адміністративно-процедурного кодексу, а з 2009 - проект Закону "Про адміністративні послуги". Їхнє ухвалення з 2002 року є частиною міжнародних зобов'язань України. Ці законопроекти пройшли широке публічне обговорення та отримали підтримку міжнародних експертів", - йдеться у зверненні.

Представники громадських організацій нагадують, що до сьогодні залишається невідомою кількість адміністративних послуг. "За оцінками урядовців та експертів, їх нараховується від 3 до 6 тисяч. Також ніхто не знає кількості підприємств - надавачів послуг. За інформацією Президента України, їх близько 12 тисяч. Крім того, не обліковуються кошти, отримані за надання таких послуг, які проходять повз державний бюджет України. У 2009 році, за даними прем'єр-міністра України, їхня сума становила близько 10 млрд. грн. щороку", - зазначається у зверненні.

"Ми вважаємо, що ситуацію можна виправити лише невідкладним прийняттям законодавчих актів, пов'язаних з наданням адміністративних послуг громадянам та бізнесу. Тому звертаємося до Президента України із закликом якнайшвидше внести на розгляд парламенту проект Адміністративно-процедурного кодексу України та проект Закону "Про адміністративні послуги". Також ми закликаємо депутатів внести до порядку денного згадані проекти законів та прийняти їх", - наголошують представники громадських організацій.

Заступник голови правління Центру політико-правових реформ Віктор ТИМОЩУК нагадав, що В.ЯНУКОВИЧ 9 листопада вніс на розгляд парламенту проект Закону "Про адміністративні послуги". "Проте проект Адміністративно-процедурного кодексу десь пропав між Кабінетом міністрів і Адміністрацією Президента, оскільки ще у травні Кабмін його схвалив і віддав Президенту разом з проектом закону про адміністративні послуги, а Президент до парламенту доніс лише один законопроект, і що сталося з іншим - ніхто, на жаль, не знає", - додав експерт.

За його словами, законопроект про адміністративні послуги передбачає деякі позитивні норми. Зокрема, створення єдиного центру з надання адміністративних послуг, обмеження господарської діяльності органів влади, які надають адмінпослуги, а також створення єдиного веб-порталу з надання адмінпослуг. "Але, на жаль, законопроект не дає відповіді на інші ключові проблеми та питання. Громадяни та бізнес називають ключовими проблемами заскладну процедуру надання послуг та визначення їхньої вартості. Але законопроект цього питання не вирішує", - вважає В.ТИМОЩУК.

"Ми як громадськість не довіряємо Кабінету міністрів і не можемо віддати уряду встановлення плати і вимагаємо, щоб саме закон, парламент визначав би такі найбільш важливі послуги та плату за них", - підкреслив експерт.

У свою чергу, народний депутат Ольга БОДНАР (фракція "БЮТ-Батьківщина") повідомила, що профільний комітет Верховної Ради схвалив проект Адміністративно-процедурного кодексу. "Але з 2008 року ми не можемо просунутися далі. Я думаю, що державі нецікаво мати такі закони, бо допоки держава нам диктує свої умови і допоки громадяни знаходяться не в рівному становищі з державою, доти держава буде розказувати, що нам скоро потрібно буде платити за повітря", - зазначила вона.