Київ. 29 листопада. УНІАН. Голова правління громадської організації "Центр UA" Олег РИБАЧУК вважає неможливим парафування Угоди про асоціацію України з Європейським Союзом і створення зони вільної торгівлі на саміті Україна-ЄС 19 грудня.

Таку думку О.РИБАЧУК висловив сьогодні на прес-конференції в УНІАН.

"Який би не був рівень представництва на цьому саміті, парафування як процесу під телевізійні камери не буде. Євросоюз цього навряд чи допустить, і я не бачу якихось підстав, щоб ситуація змінилася за ці два тижні до саміту", - сказав О.РИБАЧУК.

Відео дня

На його думку, швидше за все, саміт Україна-ЄС носитиме технічний характер. "Якщо не буде представництва на рівні БАРРОЗУ, БУЗЕКА та Президента Європейського Союзу, це буде вперше за багато років переговорів. Європейський Союз уже втратив довіру до тих знаків, які подає українська влада. У Європейському Союзі не звикли до того, що можна себе таким чином поводити. Якщо саміт буде, то він буде технічним, а представництво на цьому саміті не матиме впливу на перспективу парафування угоди", - вважає він.

О.РИБАЧУК не виключив, що парафування угоди відбудеться пізніше, а не під час технічного саміту. "Без змін з демократією і верховенством права цього не буде, але через якийсь час документ може бути парафований. Але якщо він буде парафований, то він може почекати, поки в Україні з'явиться дійсно проєвропейська влада", - припустив експерт.

"Якби не ситуація з правами людини і з верховенством права - базовими речами, по яких в Україні йде вражаючий відкат, ми б могли говорити, що цей документ міг би зробити Україну реально наближеною до Європейського Союзу", - переконаний О.РИБАЧУК.

Як повідомляв УНІАН, сьогодні, 29 листопада, директор Департаменту інформаційної політики МЗС Олег ВОЛОШИН заявив, що Міністерство закордонних справ розраховує на вище політичне представництво європейської сторони на саміті Україна - ЄС 19 грудня.

"Саміт сам по собі означає наявність на ньому вищого керівництва України і Європейського Союзу. Безумовно, що на сьогодні ми виходимо саме з такого розуміння, що захід відбудеться у форматі на вищому політичному рівні", - сказав О.ВОЛОШИН.

"МЗС активно працює над підготовкою цього саміту, цей захід стоїть у порядку денному українського зовнішньополітичного відомства і в порядку денному глави держави", - додав О.ВОЛОШИН.