Київ. 29 листопада. УНІАН. В Україні жителі будинків переплачують за житлово-комунальні послуги через перевищення своїх повноважень несумлінними приватними житлово-експлуатаційними організаціями.

Про це сьогодні на прес-конференції в УНІАН повідомила директор Управлінської компанії Спілки власників житла України Ольга ПАЛЬЧИКОВА-КОЗУБ.

 

Відео дня

За її словами, серед основних проблем, з якими стикаються як об'єднання співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ), житлово-будівельні кооперативи (ЖБК), так і безпосередньо жителі будинків, - неправомірні нарахування приватними експлуатаційними організаціями за житлово-комунальні послуги, особливо у випадках, коли в будинках і квартирах відсутні прилади обліку тепла і води.

«Ми зіткнулися з низкою проблем, які неможливо вирішити, якщо це не буде закріплено на законодавчому рівні. Дуже великі проблеми у нас з постачальниками комунальних послуг, з монополістами. Станом на сьогодні дуже багато питань юридичного характеру щодо відшкодування різниці у тарифах, щодо нарахувань, експлуатації будинкових і прибудинкових мереж», - сказала директор компанії.

О.ПАЛЬЧИКОВА-КОЗУБ відзначила, що ОСББ стикаються з труднощами при передачі житлових будинків на їх баланс, а також у процесі створення об'єднань.

За словами директора компанії, серед найпоширеніших проблем, з якими стикаються ЖБК і ОСББ, — відсутність фахівців з юридичного, бухгалтерського і технічного супроводу, а консультації з цих питань дуже дорогі.

У свою чергу керівник київського офісу Всеукраїнської громадської організації «Асоціація допомоги потерпілим інвесторам» Тетяна ЯКОВЕНКО акцентувала увагу на проблемі нав'язування забудовниками створених ними експлуатаційних організацій на етапі придбання житла в новобудовах.

Вона відзначила, що проект «Захист прав власників квартир у договірних відносинах з приватними експлуатуючими організаціями» проводиться асоціацією з лютого 2011 року, завдяки фінансовій підтримці міжнародного фонду «Відродження».

За оцінками асоціації, збитки власників квартир у Києві внаслідок переплат за житлово-комунальні послуги, нараховані несумлінними приватними ЖЕО, є одними з найбільших в Україні. Водночас їй важко було оцінити розмір збитків, завданих жителям будинків в результаті переплат за комунальні послуги.

За даними Т.ЯКОВЕНКО, у Києві функціонує більш як 95 приватних експлуатаційних організацій.