Київ. 28 листопада. УНІАН. Експерти вважають керівника організації «Міжнародна Ліга захисту прав громадян України» Едуарда БАГІРОВА, Уповноваженого Верховної Ради з прав людини Ніну КАРПАЧОВУ та голову Харківської правозахисної групи Євгена ЗАХАРОВА найактивнішими серед українських правозахисників.

Про це соціолог, викладач кафедри психології Національного педагогічного університету імені М.П.Драгоманова Інна МАНЬКО повідомила сьогодні на прес-конференції в УНІАН, розповідаючи про результати експертного опитування “Правозахисна діяльність в Україні: проблеми та перспективи”, проведеного Українським соціологічним форумом.

 

Відео дня

Вона зауважила, що в рамках опитування на запитання щодо актуальності проблеми правозахисної діяльності в Україні, 86% експертів відзначили, що це дуже актуальна проблема.

Серед факторів, які перешкоджають розвитку правового захисту в Україні, більшість опитаних (35%) назвали низький рівень правової свідомості значної частини населення.

За словами І.МАНЬКО, на думку 35% опитаних експертів, найчастіше в Україні чиновники порушують громадянські та особисті права людей. 17% респондентів вважають, що найчастіше в державі порушуються права ув’язнених, 15% - соціальні права, 13% - політичні, 12% - економічні, порушення культурних та мовних прав відзначили 8% опитаних експертів.

Стосовно кількості впливових правозахисних організацій, що мають свої представництва в регіонах України та за кордоном, думки експертів поділилися таким чином: 27% експертів зазначили, що таких організацій близько п’яти, 18% - близько 10, 15% - близько 30 і 9% - близько 20.

“Експерти загалом негативно оцінили поточну діяльність правозахисних організацій в Україні. Переважна більшість експертів – 45% - вважає, що така діяльність “може активізуватися лише на фоні резонансного порушення прав”, – зауважила І.МАНЬКО.

В рамках дослідження було складено рейтинг правозахисних організацій. 10 організацій, що потрапили до рейтингу, обиралися на підставі кількості згадувань про їхню діяльність протягом останніх п’яти років у друкованих та електронних ЗМІ.

Згідно з результатами дослідження, найактивніше права людини відстоює офіс Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, далі йдуть Харківська правозахисна група, Українська Гельсінська спілка з прав людини, Союз юристів України, Міжнародна Ліга захисту прав громадян України, Вінницька правозахисна група, Комітет захисту прав людини, Комітет виборців України, Міжнародний жіночий правозахисний центр “Ла Страда - Україна” та міжнародна громадська організація «Міжнародне товариство прав людини – Українська секція».

В рейтингу найактивніших українських правозахисників провідні позиції займають Е.БАГІРОВ, Н.КАРПАЧОВА та Є.ЗАХАРОВ. Далі за рівнем впливовості йдуть Семен ГЛУЗМАН, Дмитро ГРОЙСМАН, Володимир ЯВОРСЬКИЙ, Андрій СУХОРУКОВ, Володимир ЧЕМЕРИС, Ігор ДАНІЛОВ, Василь ОВСІЄНКО та Ольга ЦУКАНОВА.

Крім того, за даними дослідження, інтернет і телебачення найбільше серед інших ЗМІ приділяють увагу проблемам правозахисту: 41 та 26% відповідно.

На думку експертів, відсутність державної підтримки і фінансування є значною проблемою для правозахисної діяльності в Україні. При цьому фінансову підтримку українських правозахисників з боку закордонних грантових програм експерти оцінюють “позитивно” чи “скоріш позитивно”.

Прогнозуючи основні тенденції розвитку правозахисного руху в сучасній Україні, більшість експертів зійшлися на тому, що правозахисний рух матиме перспективи лише за умов європейського вибору країни; на фоні кризи демократії відбуватиметься зростання кількості правозахисних організацій та політизація правозахисного руху; влада намагатиметься дискредитувати правозахисників і тиснути та них; правозахисна діяльність супроводжуватиметься гучними скандалами; збільшиться залежність правозахисних організацій від іноземних та міжнародних спонсорів, а також - у період виборчих перегонів - від вітчизняних політиків.

“Все, що відбувається у сфері захисту прав і основних свобод людини і громадянина, те, що сьогодні відбувається, – це не є щось нове для України. Всі роки Незалежності нашої держави іде постійний наступ на права людини”, – заявив громадський та політичний діяч, народний депутат України ІІІ, IV, V скликань, дипломат Геннадій УДОВЕНКО і відзначив байдуже ставлення країни до правозахисних організацій.

Він наголосив, що зараз порушення прав людини в Україні особливо помітні. “Перше – це заборона відзначити День Свободи на Майдані Незалежності”, – зазначив Г.УДОВЕНКО і нагадав, що статтею 39 Конституції України передбачено, що громадяни мають право збиратися вільно, без зброї, на мітинги, демонстрації, пікетування.

Експертне опитування “Правозахисна діяльність в Україні: проблеми та перспективи” проводилося за очно-заочною методикою з 10 по 24 листопада. В ньому взяли участь 35 експертів: народні депутати України, громадські та політичні діячі, судді, службовці, адвокати, журналісти, правоохоронці та підприємці.