Київ. 25 листопада. УНІАН. Україна матиме всі підстави для переходу наступного року до другої імплементаційної фази виконання Плану дій з візової лібералізації між Україною та Європейським Союзом у разі дотримання висловлених експертами рекомендацій та після ухвалення необхідних законів.

Про це директор Департаменту Європейського Союзу Міністерства закордонних справ України Всеволод ЧЕНЦОВ сказав на прес-конференції в агентстві УНІАН, присвяченій річниці надання Україні Плану дій з візової лібералізації Україна-ЄС (ПДВЛ).

За його словами, Євросоюз звертає увагу на необхідність додаткових зусиль в таких сферах як ухвалення законодавства у сфері боротьби з корупцією та запобігання проявам дискримінації.

Відео дня

«Тут ідеться про ухвалення так званого “горизонтального закону”, але ми далі проводимо обговорення з нашими колегами з ЄС щодо доцільності ухвалення такого акту, адже в законодавстві України існують відповідні норми, які стосуються боротьби з дискримінацією в будь-яких її проявах», - уточнив В.ЧЕНЦОВ.

При цьому він додав, що європейська сторона звертає увагу на необхідність врахування в законодавстві України окремих елементів, які належним чином не зафіксовані.

В.ЧЕНЦОВ наголосив, що на сьогодні з ЄС досягнуто чіткого розуміння, що “ми не оперуємо питаннями часу, а концентруємося на якості виконання критеріїв, які визначені в Плані дій”.

За його словами, “в роботі над проектом угоди про асоціацію, куди включено відповідні положення про запровадження безвізового режиму, нам вдалося переконати наших колег з ЄС щодо недоцільності посилань на довготерміновий характер запровадження безвізового режиму”.

Науковий директор Інституту Євро-Атлантичного співробітництва Олександр СУШКО наголосив, що за оптимістичними прогнозами перша фаза (законодавчо-планувальна) Плану дій з візової лібералізації між Україною та ЄС може бути виконана до середини 2012 року, а за консервативними прогнозами - до кінця 2012 року.

Він зазначив, що найпроблемнішим є перший блок ПДВЛ «Безпека документів», оскільки Президент України заветував профільний закон “Про документи, що посвідчують особу та підтверджують громадянство України” через низку проблемних норм.

За словами О.СУШКА, стосовно другого блоку Плану дій “Нелегальна міграція, включаючи реадмісію” “досягнуто істотного прогресу, адже за даним напрямком прийнято найбільшу кількість законів та підзаконних актів, які переважно відповідають стандартам відповідних міжнародних конвенцій, зокрема, щодо прав біженців та шукачів притулку”.

Також О.СУШКО повідомив, що за третім блоком “Громадський порядок і безпека” законодавче регулювання антикорупційної політики “продовжує залишатися недосконалим”.

Крім того, науковий директор Інституту Євро-Атлантичного співробітництва зауважив, що за четвертим блоком “Фундаментальні права та зовнішні зносини” “зафіксовано помірний прогрес, оскільки проблемою тут залишається питання дієвих антидискримінаційних норм”.

У свою чергу, президент Міжнародного правозахисного центру “Ла-Страда Україна” Катерина ЛЕВЧЕНКО наголосила, що, незважаючи на ухвалення закону щодо протидії торгівлі людьми, уряд досі не затвердив ряд підзаконних актів, необхідних для повноцінної реалізації цього закону. Вона зазначила, що заходи з надання допомоги потерпілим від торгівлі людьми добре виписані у законі, але держава не передбачає фінансування цих заходів. Також, за словами К.ЛЕВЧЕНКО, досить проблемним є питання щодо надання статусу особи, потерпілої від торгівлі людьми, оскільки на сьогодні в Україні не прийняті підзаконні акти, які б чітко унормовували цей статус.

Голова ради Українського незалежного центру політичних досліджень Юлія ТИЩЕНКО наголосила, що законодавство у сфері протидії дискримінації в Україні перебуває на стадії розробки. За її словами, на сьогодні “в Україні, м’яко кажучи, не існує адекватного законодавства стосовно відповідних норм і протидій дискримінації й можливості захисту від дискримінації різних верств меншин”. Ю.ТИЩЕНКО підкреслила, що у цьому напрямку органи влади мають провести серйозну роботу.

Керівник громадської ініціативи “Європа без бар’єрів” Ірина СУШКО повідомила, що на сайті цієї організації буде оприлюднено рейтинг державних установ, які беруть участь у процесі виконання ПДВЛ, щоб громадськість могла побачити, як відомства виконують критерії плану. Вона наголосила, що проект реалізуватиметься у тісній співпраці з PASOS (Асоціація політики за відкрите суспільство) та Міжнародним фондом “Відродження”.

Як повідомляв УНІАН, Україна отримала План дій з лібералізації візового режиму на саміті Україна-ЄС, що відбувся 22 листопада 2010 року. План дій складається з двох фаз: законодавчої роботи (ухвалення необхідних норм) та імплементації цих норм. Виконання Плану створить умови для запровадження безвізового режиму для українських громадян.