Київ. 24 листопада. УНІАН. Кандидат на посаду судді вперше Жан ЗАПРУТА заявляє про суб’єктивний підхід при проведенні конкурсу на ці посади.

Про це він повідомив сьогодні на прес-конференції в УНІАН.

Він розповів, що після того, як вирішив спробувати стати суддею, йому необхідно було отримати перелік документів, які слід надати для реєстрації на конкурс. За його словами, такі документ мали бути розміщені на сайті Вищої кваліфікаційної комісії суддів, однак там їх не було. Кандидат листом звернувся до комісії з проханням оприлюднити цей перелік і отримав відповідь, що список з’явиться упродовж місяця. Однак, за словами Ж.ЗАПРУТИ, минуло значно більше часу, ніж один місяць, а переліку документів так і не було, у зв’язку з чим він звернувся з позовом до Вищого адміністративного суду. Суд довгий час не починав розгляд справи, а потім відмовив у її розгляді, мотивуючи це тим, що перелік документів вже з’явився на сайті комісії.

Відео дня

Ж.ЗАПРУТА також звернув увагу на низку організаційних недоліків під час організації конкурсу. За його словами, в день початку прийому документів під приміщенням комісії з’явилась величезна кількість людей, працівники ВККС фізично не встигали реєструвати кандидатів, і люди були змушені буквально ночувати під будівлею комісії. Кандидат розповів, що вдало пройшов перший тур відбору. Під час розв’язання завдань другого туру за умовами конкурсу кандидатам дозволено було користуватися підручниками і їх запевнили, що посібники будуть надані у вільне користування. Однак, зазначив Ж.ЗАПРУТА, жодних підручників не було, йому довелось терміново купувати їх самостійно.

Як сказав кандидат, після другого туру усіх учасників, хто успішно його подолав, запевнили, що “ви вже практично стали суддями”. Однак згодом керівництво ВККС заявило, що проведе перевірку певної негативної інформації стосовно низки кандидатів. Ж.ЗАПРУТА сказав, що серед інших кандидатів його також викликали на співбесіду з цих питань, однак він відмовився приїхати, оскільки, за його словами, правила проведення конкурсу на посаду судді не передбачають жодних подібних співбесід. Він зазначив, що невдовзі після його відмови прибути на співбесіду його кандидатуру було знято з конкурсу. У зв’язку з цим Ж.ЗАПРУТА знову звернувся до ВАСУ з проханням визнати незаконним це рішення ВККС.

Він пояснив, що законодавство України визначає виключний перелік критеріїв, яким має відповідати кандидат на посаду судді вперше. Ж.ЗАПРУТА сказав, що серед цих положень немає пунктів, які б визначали “якусь негативну інформацію про кандидата” як підставу для його недопущення чи зняття з конкурсу. Він додав, що звернувся до голови парламентського Комітету з питань правосуддя Сергія КІВАЛОВА, керівника Головного управління з питань судової реформи та судоустрою Адміністрації Президента Андрія ПОРТНОВА, керівника проекту Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) «Україна: верховенство права» Девіза ВОНА, керівників Представництва Європейської комісії в Україні з проханням “на моєму прикладі розглянути ситуацію ... із суб’єктивним підходом під час конкурсу на посаду судді”. Ж.ЗАПРУТА висловив припущення, що керівництво ВККС в обхід встановленої процедури намагається тримати під своїм контролем процес відбору суддів, аби на ці посади потрапили лояльні до них люди і, навпаки, не були призначені ті, хто висловлюють якусь критику. “Якщо члени ВККС захочуть, аби конкретна людина не стала суддею, вона ним ніколи не стане”, – сказав кандидат.

Водночас відповідаючи на запитання журналістів, яку саме “негативну інформацію” про нього мали на увазі, Ж.ЗАПРУТА сказав, що його звинуватили у “дискредитації себе в суспільстві”, а також у “політичній заангажованості”. Він уточнив, що в 1990-х роках працював в органах внутрішніх справ. За інформацією деяких інформаційних ресурсів, Ж.ЗАПРУТА під час служби в кримській міліції мав два дисциплінарних стягнення і в результаті був звільнений. Після цього, за словами кандидата на посаду судді, він працював у комерційних структурах, а пізніше почав займатися, за його словами, “адвокатською та правозахисною діяльністю”. Що стосується звинувачень у політичній заангажованості, то, на його думку, мається на увазі його критика на адресу діяльності Партії регіонів в Криму. Ж.ЗАПРУТА висловив припущення, що це могло стати одним з мотивів зняття його кандидатури з конкурсу на посаду судді.