Київ. 23 листопада. УНІАН. 4 грудня 2011 року відбудеться підбиття підсумків конкурсу-рейтингу “Сучасне бандурне мистецтво”, який організований Торговою маркою фіточаїв “Мудрий травник” за підтримки Національної спілки кобзарів України.

Про це сказав на прес-конференції в агентстві УНІАН креативний директор ТМ “Мудрий травник” Олексій ЯКУШЕВ.

За його словами, в цей же день відбудеться фінал конкурсу, який пройде в Палаці дітей та юнацтва на вул.Мазепи, 13. При цьому він нагадав, що конкурс-рейтинг складається з двох частин - Інтернет голосування на сайті www.vidnov.org та оцінювання учасників конкурсу журі. Він зазначив, що 3 грудня завершиться Інтернет голосування, але “журі не знатиме його результатів –воно просто прослуховуватиме учасників двох вікових категорій - до 18 років і після 18 років”. Креативний директор ТМ “Мудрий травник” зазначив, що при визначенні переможців буде враховано і Інтернет голосування, і оцінювання журі.

Відео дня

О.ЯКУШЕВ повідомив, що буде два гран-прі і три призові місця. За його словами, ті, хто отримає гран-прі зможуть взяти участь в передачі “Фольк-music” на Першому національному каналі. За його словами, будуть вручені переможцям дипломи та грошова премія від Торгової марки “Мудрий травник”. Він повідомив, що 4 грудня о 13 годині відбудеться гала–концерт “Свято бандурного мистецтва” за участю учасників та переможців конкурсу-рейтингу “Сучасне бандурне мистецтво”.

О.ЯКУШЕВ наголосив, що мета конкурсу – “підтримати бандурне мистецтво, тому, що бандура - це священний інструмент українського народу”. Він зазначив, що “його незаслужено забуває молодь, тому важливо показати, що бандура може звучати і по сучасному”. При цьому він наголосив, що основна мета конкурсу-рейтингу - “показати максимальні можливості бандури в плані сучасного звучання, її синтезу з іншими інструментами”.

О.ЯКУШЕВ повідомив, що в Інтернет-проекті на сьогоднішній день бере участь близько 50 учасників. За його словами, заходять на сайт, щоб послухати бандуру, і люди з Європи, Близького Сходу, Японії, Канади, США, Північної Африки. В той же час додав, що проголосували за учасників конкурсу представники тільки 13 країн світу. При цьому він нагадав, що для участі в конкурсі кожен охочий виконавець може зайти на сайт, зареєструватись і залишити на цьому ресурсі свою звукову доріжку. Водночас кожен охочий може зареєструватись і, послухавши треки, поставити свою оцінку виконавцю за 5-бальною шкалою.

Голова Національної спілки кобзарів України, голова журі конкурсу Володимир ЄСИПОК зазначив, що конкурс показав, що люди різного віку грають на бандурі і сучасну музику, шукають нову тематику нові жанри. “Бандурне мистецтво зараз в процесі творення, в пошуках”, - наголосив він. За його словами, так відбувалося завжди, але “зараз спектр бандурного мистецтва став набагато ширшим”. Він наголосив, що бандура “завдяки своїй оригінальності цікава не тільки для українців, а й взагалі усій музичній культурі”. В.ЄСИПОК зазначив, що чекає від конкурсу нових відкриттів. “Я б хотів ще чогось почути, чого ще сам не знаю, побачити новіші тенденції”, - додав він.

Викладач з класу бандури Білоцерківської музичної школи, учасник конкурсу Тетяна МАЗУР зазначила, що дуже важливо, що є ентузіасти, які підтримують бандурне мистецтво, популяризують його. Вона наголосила, що сьогодні радує те, що молоді люди, яких непросто залучити до занять бандурою, грають також сучасні твори. За її словами, конкурс дає “можливість всім розкритися”. При цьому вона зазначила, що в цьому конкурсі бере участь і її син Андрій МАЗУР.