Київ. 22 листопада. УНІАН. Всеукраїнська громадська організація «Союз Чорнобиль України» не підтримує акції протесту чорнобильців, які на сьогодні проводяться в регіонах країни.

Про це сьогодні під час прес-конференції в УНІАН заявив президент організації Юрій АНДРЄЄВ.

Він нагадав, що за підсумками виступів чорнобильців і ветеранів Афганістану 20 вересня було підписано два меморандуми - між урядом і «Союзом Чорнобиль України», а також Українським союзом ветеранів Афганістану.

Відео дня

Нинішні протестні виступи в Донецьку, Луганську та Харкові не підтримані «Союзом Чорнобиль України», сказав Ю.АНДРЄЄВ.

«На 29 листопада знову готується якийсь протестний виступ і знову готується Харковом і Луганськом... Яка тут проблема? Якщо вже вирішується проблема. Якщо в бюджеті України наступного року в два рази збільшуються витрати...», - зазначив Ю.АНДРЄЄВ.

«Якщо «Союз Чорнобиль України» вийде підтримати ці виступи, це буде розрив стратегічного союзу з «афганцями», який, ми вважаємо, є основною гарантією всіх соціальних гарантій», - вважає він.

Також Ю.АНДРЄЄВ розповів, що на сьогодні нараховується близько 2,2 млн. чорнобильців, з яких інвалідів 120 тис., зокрема 10 тис. дітей-інвалідів, 250 тис. - учасники ліквідації аварії, 85 тис. евакуйованих людей і найбільш постраждала категорія - це діти, яких близько 400 тис.

Близько 15% чорнобильців на сьогодні відсудили або ж продовжують судові процеси за підвищення своїх пенсій і соціальних виплат. «Якщо близько 10 тис. чорнобильців у судах задовольнять свої вимоги, платити буде нічим», - зазначив Ю.АНДРЄЄВ.

Водночас, за його словами, на сьогодні близько 14 тис. судових позовів чорнобильців уже задоволено в судах і за ними виплачено кошти. Близько 40 тис. позовів отримали позитивне рішення судів, але за ними виконавчі служби поки гроші не стягнули, і близько 350 тис. позовів знаходяться на розгляді в судах по всій Україні.

За 9 місяців ц.р. за судовими рішеннями виплачено 6,3 млрд. грн., повідомив Ю.АНДРЄЄВ. До кінця року за судовими рішеннями треба виплатити ще 4,2 млрд. грн. «Тобто, вже перевищено в п'ять разів суму, яка передбачалася на пенсійне забезпечення всіх чорнобильців», - сказав він.

За його даними, близько 800 осіб відсудили собі пенсію більше 10 тис. грн. «Загалом по Україні... близько 8,5 тис. осіб, які отримують пенсію більше навіть 30 тис. грн.», - сказав Ю.АНДРЄЄВ.

На сьогодні ж, зазначив він, «Союз Чорнобиль України» наполягає на конструктивній співпраці з урядом: «Конструктив у переговорах із урядом ми зобов'язані зберегти».

У разі усучаснення пенсій чорнобильців, на яке погодився уряд, їхня пенсія середня підвищиться на 2,5 тис. грн. - із 2 тис. грн. до 4,5 тис. грн. «Але це буде зроблено для всіх чорнобильців - для тих, які судилися, і для тих, які ніколи судитися не будуть»», - підкреслив Ю.АНДРЄЄВ.

Він пропонує сформувати заборгованість за виплатами чорнобильцям як борг, реструктуризувати його і реалізувати програму з погашення цього боргу, виходячи з можливостей держбюджету.

«Це не повинно торкнутися решти чорнобильців за судовими рішеннями. Суди можуть бути, це вірно, але задовольнятися за рахунок решти чорнобильців «Союз Чорнобиль України» не допустить», - сказав він, відзначаючи першочерговість поточних виплат, а не виплат за судовими рішеннями.

Як повідомлялося, на сьогодні в різних містах країни проходять акції чорнобильців під стінами управлінь Пенсійного фонду з вимогою виконувати рішення судів, які відновлюють належні їм за законом виплати.