Київ. 18 листопада. УНІАН. Група громадян ініціює проведення референдуму щодо внесення змін до Конституції, згідно з якими буде введено кримінальну відповідальність за голосування народними депутатами України за своїх колег.

Про це одна з ініціаторів референдуму, генеральний директор ТОВ «Надія» Оксана ЧУБКО повідомила на прес-конференції в УНІАН на тему: “Ініціатива Всеукраїнського референдуму: за голосування чужими картками - у в'язницю!”.

 

Відео дня

Вона поінформувала, що подала позов до Вищого адміністративного суду України проти Верховної Ради, щоб на пленарних засіданнях діяла норма ст. 84 Конституції України (про особисте голосування депутатів). 31 жовтня за позовом було відкрито провадження, судове засідання було призначене на 16 листопада. Того дня Вищий адміністративний суд України відмовив їй у задоволенні позову і закрив провадження. Таким чином, заявила О.ЧУБКО, Вищий адмінсуд України дозволив народним депутатам грубо порушувати Конституцію і робити все що їм хочеться під час ухвалення законів.

У зв’язку з цими обставинами О.ЧУБКО оголосила голодування. “На цій підставі, оскільки я розчарувалася у всій судовій системі країни, і є реальний доказ – даний позов, і рішення є реальним доказом, що на території України судова система не захищає людей, мною оголошено голодування”, - заявила О.ЧУБКО.

Присутній на прес-конференції народний депутат України Олег ЛЯШКО, який в суді в якості третьої сторони на боці позивача дав свідчення і під присягою свідка підтвердив, що народні депутати порушували ст. 84 Конституції України, сказав, що вважає рішення суду політично вмотивованим. «Суд просто побоявся взяти на себе політичну відповідальність і дати оцінку незаконним діям Верховної Ради», - сказав він. Цим рішенням, за словами О.ЛЯШКА, було вкотре продемонстровано відсутність в Україні незалежної судової системи.

Представник ініціаторів референдуму, депутат Фастівської районної ради Київської області Володимир ТИМОФЕЄВ висловив думку, що процедура прийняття законів в нашій країні «протизаконна, протиконституційна», тому що кожен депутат голосує не за себе, а за всіх своїх колег. “Якщо ми цю систему не припинимо, то не припинимо панування криміналу. Корінь криміналу в тому, що депутат голосує за другого депутата”, - наголосив він.

В.ТИМОФЕЄВ повідомив, що громадяни мають підтримати їхню ініціативу у боротьбі з “кнопкодавами” і допомогти в поданні позовів до суду “на всіх мільярдерів”, які не з’являються у Верховну Раду і замість яких голосують інші.

“Але більш ефективним за голодування, я вважаю, - це заклик до народу, вихід мільйонів громадян на вулицю з вимогою відставки кримінального режиму. Режим, який не визнає Конституцію, не визнає жодний соціальний закон, повинен піти... Тому єдиний шлях - йти на загальноукраїнську забастовку 1 грудня”, - сказав В.ТИМОФЕЄВ.

При цьому він підкреслив: “Ми не за гроші, ми не за посади. Ми за відновлення конституційного ладу та конституційних прав”.

О.ЧУБКО зазначила, що підтримуватиме організацію страйку юридично і консультативно. Вона висловила переконання, що українці підтримають їхню ініціативу щодо референдуму та боротьбу з порушенням Конституції.

За словами О.ЧУБКО, голодування вона припинить лише тоді, коли отримає підтримку громадян, бо впевнена, що виключно громада може змінити ситуацію. Вона має намір припинити голодування, якщо до Вищого адмінсуду буде подано не менш як 5 тис. позовів до Верховної Ради з вимогами зобов'язати депутатів виконувати вимоги ст.84 Конституції України; не менше ніж по 200 громадян України у 18 областях увійдуть до складу мобілізаційного штабу з підготовки всеукраїнського референдуму з питанням внесення змін до вказаної статті Конституції України (щодо притягнення народних депутатів до кримінальної відповідальності за голосування за інших народних депутатів), а також після того як лідери політичних партій подадуть до Вищої ради юстиції скаргу на суддів ВАСУ, які відмовили їй у задоволенні позову.

Правозахисник ще раз закликала громадян розпочати створювати в населених пунктах молібізаційні штаби з проведення рефендуму. Після цього необхідно буде приїхати до Києва в центральний мобілізаційний штаб, щоб отримати інструкцію про подальші кроки для збору підписів щодо проведення референдуму.

У свою чергу О.ЛЯШКО додав: “А 1 грудня ми пропонуємо і звертаємось до громадян всієї країни вийти на всеукраїнський страйк до Києва. Мільйони людей мають встати і їхати до Києва. Ми маємо всі об’єднатися, і 1 грудня піти до Кабміну, Президента, Верховної Ради. Цей урядовий квартал заполонити весь і паралізувати його роботу. І не дати тим жирним котам, які при владі, робити свої чорні справи”.