Київ. 18 листопада. УНІАН. Більшість експертів вважає, що серед всіх правоохоронних органів найбільш вагомою у боротьбі з корупцією в Україні є роль СБУ.

Відповідні дані опитування близько 70 українських експертів - політологів, журналістів, громадських діячів, проведеного на початку листопада, оприлюднив сьогодні під час круглого столу в УНІАН голова правління Інституту української політики Кость БОНДАРЕНКО.

За його словами, 44% опитаних експертів зазначили, що саме СБУ належить головна роль щодо викорінення корупції, тоді як 31,8% опитаних відвели цю роль Генпрокуратурі і 10,2% - міліції.

Відео дня

Водночас 42,6% опитаних експертів заявили, що впродовж останнього року в Україні є помітні здобутки у боротьбі з корупцією, а 36,4% респондентів зазначили, що не бачать таких зрушень, а гучні справи та арешти корупціонерів ця категорія експертів схильна розглядати як "показуху" або ж прояви боротьби за перерозподіл сфер впливу в економіці.

Разом з тим 81,5% опитаних висловили невдоволення тим, що мінімальна кількість справ доходить до судів. 37,4% експертів підтримують ідею внесення змін до законодавства щодо запровадженння відповідальності за провокування дачі хабара, а 38% підтримують запровадження більш суворих заходів для боротьби з корупцією.

У той же час дві третини експертів вважають, що для боротьби з корупцією не вистачає виключно каральних заходів. На їхнє переконання, державі треба боротися не з проявами, а з причинами корупції. Серед рекомендацій з цього приводу вони вказують на необхідність скорочення чисельності чиновників, контролюючих структур, підвищення заробітних плат державним службовцям тощо.