Київ, 16 листопада. УНІАН. Влада на проміжних виборах до парламенту Криму, які відбулися 13 листопада, відпрацьовувала технології фальсифікацій, які застосовуватимуться на виборах до Верховної Ради України.

Про це сьогодні на прес-конференції в УНІАН заявив координатор Громадянського руху "Спільна справа" Олександр ДАНИЛЮК, який спостерігав за голосуванням на проміжних виборах в одномандатному окрузі в Криму.

"Сьогодні, аналізуючи ситуацію, ми дійшли висновку, що громадяни повинні готуватися до того, що наступні вибори, незалежно від терміну їх проведення, знаходяться під загрозою зриву", - сказав О.ДАНИЛЮК.

Відео дня

За його словами, для забезпечення перемоги кандидату від Партії регіонів влада застосовувала не лише адміністративний ресурс. О.ДАНИЛЮК зазначив, що спостерігачі фіксували такі порушення, як здійснення підкупу виборців, фальсифікація явки виборців та організація незаконного голосування вдома. "Проте голова територіальної виборчої комісії одразу після закінчення підрахунку голосів на дільницях, не дивлячись на те, що на кожній дільниці складалися акти про порушення та подавалися скарги, заявив про те, що жодних скарг на порушення виборчого законодавства не було", - уточнив він.

"Сьогодні варто говорити про об'єднання громадських організацій, журналістів, небайдужих громадян для того, щоб створити таку конституційну варту, яка дозволить відмоніторити всі порушення, і в ситуації, якщо вибори (до ВР — УНІАН) будуть проведені в такий спосіб, забезпечити їх суспільне невизнання. Іншого шляху немає", - переконаний О.ДАНИЛЮК.

На його думку, спостереження за виборами в одномандатному окрузі в Криму також доводить, що запровадження мажоритарної системи виборів відкриває для влади можливість застосування технологій фальсифікації і за їх допомогою забезпечити перемогу кандидатів від партії влади у всіх одномандатних округах України.

"Ми повинні максимально протидіяти зміні виборчого законодавства, тому що нічого доброго з цими змінами не буде. І це сьогодні абсолютно очевидно. Навіть по місцевих виборах - не лише в Криму, але і в Західній Україні - можемо сказати, що можливість для того, щоб навіть у Львові провести кандидата-мажоритарника від Партії регіонів із застосуванням технологій є", - резюмував О.ДАНИЛЮК.