Останнім часом все гостріше відчувається потреба у правовому захисті пацієнтів і лікарів, у юридичній підтримці медичних закладів, у створенні законодавчої бази для реформування системи охорони здоров’я. Ця потреба пов’язана з підвищенням уваги суспільства до випадків заподіяння шкоди здоров’ю внаслідок надання неякісної медичної допомоги; з появою нових біомедичних технологій (наприклад, допоміжних репродуктивних технологій), що викликають чимало етичних і правових питань; з необхідністю нормативно-правового супроводження розпочатих реформ у галузі тощо. На важливій ролі медико-правової громадськості у реформуванні галузі наголосив Олександр Морачов, заступник директора Департаменту нормативно-правового забезпечення МОЗ України.

Проте юристів, які здатні виконувати ці завдання, поки що небагато. Далеко не кожен юрист може кваліфіковано проконсультувати клієнта з питань медичного права, правильно підготувати проекти медико-правових документів для закладу охорони здоров’я або успішно провести «медичну» справу в суді. Адже ці види правової допомоги мають свою специфіку. Виникає запитання: яким чином юристи можуть зрозуміти її, отримати відповідні знання і практичні навички?

На думку ректора Академії адвокатури України Тетяни Варфоломеєвої, у першу чергу необхідно навчати медичному праву студентів-юристів і магістрантів. Академія адвокатури України, яка є лідером української медико-правової освіти, ще у 2004 році розпочала викладання спецкурсів «Медичне право» та «Етичні і правові проблеми біомедичної діяльності». На черзі – спецкурси «Фармацевтичне право» та «Global Health Law» (вперше викладатиметься в Академії адвокатури України, причому англійською мовою). Зараз медичне право вивчають студенти ще кількох юридичних вишів та факультетів університетів. Проте для того, аби курс медичного права з’явився у навчальних планах багатьох вітчизняних внз, необхідно підготувати тих, хто викладатиме цей курс, тобто навчити викладачів.

Відео дня

У жовтні 2011 року Інститутом медичного і фармацевтичного права та біоетики Академії адвокатури України й Українським відділенням Кафедри ЮНЕСКО з біоетики було проведено перший в Україні семінар-практикум «Методичні питання викладання медико-правових дисциплін», у якому взяли участь викладачі юридичних і медичних вишів з різних регіонів країни. Про нього розповіла Радмила Гревцова, директор Інституту медичного і фармацевтичного права та біоетики Академії адвокатури України і президент ВГО «Українська медико-правова асоціація». По-друге, для юридичного забезпечення галузі охорони здоров’я вкрай важливо підвищувати кваліфікацію адвокатів і юрисконсультів медичних закладів з медико-правових питань.

Академія адвокатури України, її підрозділи та партнерські організації вже кілька років проводять конгреси, семінари та круглі столи з медичного права. 11-12 листопада 2011 р. більш ніж 140 адвокатів та інших правників взяли участь у дводенному Семінарі-практикумі «Застосування законодавства України про охорону здоров’я. Методики захисту прав і законних інтересів пацієнтів, медичних працівників та закладів охорони здоров’я», організатором якого виступили Інститут медичного і фармацевтичного права та біоетики Академії адвокатури України, Інститут підвищення кваліфікації, Українське відділення кафедри ЮНЕСКО з біоетики, за сприяння Спілки адвокатів України та Української медико-правової асоціації.  Захід проводився у межах програми підвищення кваліфікації адвокатів (Школи з медичного і фармацевтичного права). На семінарі розглядалось чимало цікавих практичних питань, наприклад, надання інформації пацієнтові та одержання його згоди на медичне втручання, лікарська таємниця, тактика ведення адвокатом цивільних і кримінальних «медичних справ» тощо. Зацікавленість адвокатів дала поштовх для створення Координаційної Ради вчених, викладачів та практиків у сфері медичного права, а також відповідного Реєстру фахівців. Ці проекти дадуть змогу координувати зусилля медико-правової спільноти, а також сприятимуть забезпеченню потреб у правовій допомозі. На важливості координації зусиль навчальних закладів, наукових установ, органів влади і громадських організацій наголосила Зоряна Черненко, голова правління ВГО «Українська медико-правова асоціація». Нещодавно Міністерством охорони здоров’я України та Академією адвокатури України, що має у складі Інститут медичного і фармацевтичного права та біоетики, укладено меморандум про співробітництво, метою якого є сприяння удосконаленню нормативно-правового забезпечення галузі охорони здоров’я, розвитку медичного права, медико-правовій освіті медичних і фармацевтичних працівників та захисту прав і законних інтересів суб'єктів медичного і фармацевтичного права. Учасники прес-конференції також розповіли, що Академією адвокатури України за сприяння Американської асоціації адвокатів розроблено дистанційний відеокурс для адвокатів з медичного права.

Розширюються і міжнародні зв’язки у сфері медичного права. Інститут медичного і фармацевтичного права та біоетики Академії адвокатури України активно співпрацює з аналогічними структурами зарубіжних університетів. Щойно він став партнером міжнародної Європейської Літньої Школи з медичного права з центром у м. Тулуза (Франція). Про її діяльність розповіла Анн-Марі Дуге, керівник Європейської Літньої Школи, професор Університету м. Тулуза, президент Асоціації з дослідження і вивчення медичного права. Попереду – співпраця задля підготовки міжнародної конференції з біоетичної освіти в м. Тіверія (Ізраїль), 19 Всесвітнього конгресу з медичного права у м. Масейо (Бразилія) та чимало інших проектів.

Контакти:

01032, м. Київ, бульв. Тараса Шевченка, 27, 246-57-88,

http://aau.edu.ua/ua/medpravo/