Київ. 4 листопада. УНІАН. Вища кваліфікаційна комісія суддів України (ВККСУ) на своєму засіданні 2 листопада затвердила результати конкурсу на зайняття вакантних посад суддів.

Про це голова ВККСУ Ігор САМСІН повідомив на прес-конференції в УНІАН.

Він наголосив, що, реалізуючи судову реформу, ВККСУ вперше в історії незалежної України провела добір кандидатів на посаду судді за новими загальноприйнятими у світі правилами: на основі анонімного тестування та кваліфікаційного іспиту. Уся ця автоматизована процедура передбачала абсолютну конфіденційність та гарантії недопущення стороннього втручання у процес проходження тестування та складення кваліфікаційного іспиту.

Відео дня

І.САМСІН повідомив, що 22 квітня ВККСУ завершила прийом документів у кандидатів на посаду судді вперше, який тривав 28 березня. Усього було прийнято документи від 3430 осіб, тоді як прогнозована кількість вакантних посад суддів становить 686. Наступний етап процедури добору кандидатів на посаду судді вперше передбачав анонімне тестування. За підсумками опрацювання результатів складення кандидатами першого в Україні національного анонімного тестування, що відбулося 22 травня у містах Києві, Львові, Одесі та Харкові, встановлено, що успішно його пройшли 896 кандидатів, не склали - 2489 кандидатів. Процедуру відбору завершив кваліфікаційний іспит, за результатами якого і визначався рейтинг кандидатів на заміщення вакантних посад суддів. 2 червня рішенням ВККСУ було затверджено Положення про порядок складення кандидатами на посаду судді кваліфікаційного іспиту та методику його оцінювання.

“Кваліфікаційний іспит — письмове анонімне тестування. Мета його — об'єктивна оцінка належних теоретичних та практичних знань кандидатів у галузі права, рівня їх професійної підготовки, ступеня готовності здійснювати правосуддя з питань юрисдикції відповідного суду, а також оцінка їх особистих та моральних якостей”, - сказав І.САМСІН.

Він підкреслив, що за результатами складення кандидатами на посаду судді вперше кваліфікаційного іспиту рішенням Комісії було визначено рейтинг 687 кандидатів на посаду судді вперше, які згідно з рішенням Вищої кваліфікаційної комісії суддів України від 29 червня склали іспит. До резерву на заміщення вакантних посад суддів було зараховано 687 кандидатів на посаду судді, які склали кваліфікаційний іспит, і рейтинг яких визначений Вищою кваліфікаційною комісією суддів України.