Київ. 3 листопада. УНІАН. Україна на переговорах про асоціацію з Європейським Союзом досягла прогресу у виконанні економічних пріоритетів, проте при виконанні завдань у сфері політичного діалогу відбувалася стагнація.

Про це йдеться у звіті за результатами Громадського моніторингу виконання пріоритетів Порядку денного асоціації Україна-ЄС, підготовленого українськими аналітичними центрами за підтримки Міжнародного фонду "Відродження". Звіт був представлений сьогодні на прес-конференції в УНІАН.

"Більшість (70) пріоритетів, передбачених Порядком денним асоціації Україна-ЄС у 2011-2012 році, нині перебувають у стадії виконання. Суттєвого прогресу досягнуто лише щодо близько 20 пріоритетів. Переважним чином у безпековій, економічній, торговельній сферах та у контексті візової лібералізації. Загалом українська сторона реалізує пріоритети вкрай нерівномірно", - сказала голова Українського незалежного центру політичних досліджень Юлія ТИЩЕНКО.

Відео дня

За її словами, експерти проаналізували 78 із 90 пріоритетів, включених до Порядку денного асоціації (ПДА). Лише 2 із 78 пріоритетів Україна виконала повністю. "Оцінка виконання екологічних пріоритетів буде зроблена пізніше", - додала вона.

У свою чергу, директор з наукової роботи Інституту економічних досліджень та політичних консультацій Вероніка МОВЧАН зазначила, що найбільшим досягненням є завершення переговорів про створення глибокої зони вільної торгівлі. "Українські виробники отримали дуже важливі переваги у доступі на ринок ЄС, який зараз є одним із двох найбільших торговельних партнерів України", - вважає вона.

Проте, за словами В.МОВЧАН, загальмувалися переговори у траспортній сфері, зокрема, стосовно створення "вільного неба", а також у сфері санітарного і фітосанітарного регулювання.

"Ситуація розвивається позитивно, але конкретного досягнутого успіху немає. Україна зараз стоїть на порозі нового етапу, і не від економіки залежить, чи перейде країна цей поріг і почне рухатися далі", - резюмувала В.МОВЧАН.

На думку експерта Центру політико-правових реформ Олександра БАНЧУКА, Україна виконує пріоритети ПДА у політичній сфері лише номінально.

Зокрема, за його словами, йдеться про виборчу та конституційну реформи, забезпечення виконання прав людини, реформу судової системи, посилення місцевого і регіонального самоврядування та про боротьбу з корупцією.

"Номінально рішення приймаються і дії вчиняються, але вони не наближають Україну у сфері політичного діалогу до європейських стандартів, а навпаки, у деяких сферах навіть віддаляють від них", - вважає О.БАНЧУК.

"У порівнянні з іншими блоками пріоритетів у сфері безвізового режиму є значний прогрес", - констатував науковий директор Інституту євроатлантичного співробітництва Олександр СУШКО.

Директор Департаменту МЗС з питань Європейського Союзу Всеволод ЧЕНЦОВ зазначив, що громадська та урядова оцінки виконання пріоритетів здебільшого збігаються. "По багатьох показниках, це, зокрема, безвізовий діалог, в економічній сфері, наші оцінки збігаються. Там, де вони не збігаються, ми будемо аргументовано доводити свою позицію. Мені здається, що деякі негативні оцінки пов'язані із браком інформації, а не з реальним станом справ", - підкреслив він.