Київ, 3 листопада. УНІАН. Експерти вважають, що адміністративна реформа, проведена владою України наприкінці 2010 року, загальмувала виконання пріоритетів Порядку денного асоціації Україна-ЄС.

Як передає кореспондент УНІАН, таку думку висловили сьогодні на прес-конференції директор з наукової роботи Інституту економічних досліджень та політичних консультацій Вероніка МОВЧАН та науковий директор Інституту євроатлантичного співробітництва Олександр СУШКО.

"Адмінреформа загальмувала процес. Принаймні, це здається, якщо оцінювати ззовні, наприклад, питання технічного регулювання. Оскільки відбувається реформування, з одного боку, був прийнятий дуже важливий закон і він почав діяти у цьому році - закон про ринковий нагляд, що вже відділяло різні функції, які раніше виконував Держстандарт, додатково адмінреформа, яка змінила його підпорядкування... Усе це загальмувало процес", - сказала В.МОВЧАН.

Відео дня

За її словами, усе це створювало невизначеність відповідальності структур, які мали займатися виконанням пріоритетів.

У свою чергу, О.СУШКО додав, що в інших сферах відбувався не лише перерозподіл функцій серед органів виконавчої влади, а й створювалися нові структури. "Наприклад, така сфера як захист персональних даних взагалі як сфера політики не існувала. Інша сфера - міграційна. Певним чином міграційна політика існувала, але лише як підрозділ роботи МВС із порушниками міграційних правил. Зараз в Україні відбувається створення міграційної політики як цілісного явища, тобто планування міграційних потоків, моніторинг, намагання вплинути на ці потоки", - пояснив він.

"Саме те, у який спосіб відбувалася адміністративна реформа, починаючи з 9 грудня минулого року, і домінування фактора перерозподілу повноважень - це якраз зумовило той факт, що кілька місяців ситуація просто "висіла", десь із грудня по квітень. Лише з травня почався більш-менш рух у правильному напрямку", - підкреслив О.СУШКО.