Київ. 1 листопада. УНІАН. Низка громадських організацій і професійних асоціацій, які працюють у сфері масової інформації і комунікацій, закликає Президента України Віктора ЯНУКОВІЧА не підтримувати законопроект «Про захист суспільної моралі» як закон.

Про це йдеться у відкритому листі представників восьми організацій до В.ЯНУКОВІЧА і прем'єр-міністра Миколи АЗАРОВА, повідомила на прес-конференції в УНІАН голова правління Інтернет-асоціації України (ІнАУ) Тетяна ПОПОВА.

Лист підписали представники Індустріального Телевізійного Комітету, ІнАУ, Інституту масової інформації та ін..

Відео дня

Зокрема в листі наголошується, що законопроект «Про захист суспільної моралі» обмежує конституційне право громадян на свободу слова та інформації шляхом зобов'язання операторів та інтернет-провайдерів за рішенням Національної експертної комісії з питань захисту суспільної моралі без рішення суду обмежувати доступ до інформаційних ресурсів, які визнані комісією еротичними. Також законопроект створює умови для запровадження цензури, відкриває нові можливості для корупції, збільшує витрати держбюджету. Крім того, автори листа зазначають, що ряд положень законопроекту є технічно нездійсненними, зокрема про надійне блокування доступу до інтернет-контенту, розміщеного поза територією України. Крім того, вони виступають за ліквідацію Нацкомісії з питань моралі.

«Це не тільки означає цензуру, якісь точкові замахи на сексуальні уподобання людей і на спроби тиску через основний інстинкт, який властивий для будь-якої людини. Це зокрема спроби впливати системно на доступ до інформації у будь-якому вигляді. Я вважаю, що коли у половини населення викликають жах виступи парламентаріїв і державних урядовців, у принципі це теж аморально», - вважає голова комітету ІнАУ з питань прав людини і свободи слова Олена ШНУРКО-ТАБАКОВА.

У зв'язку з цим вона наголосила, що технічний прогрес неможливий без гуманітарного і зміни соціологічних характеристик, психологічних уподобань, проте депутати на це не звертають уваги.

«Весь світ стоїть перед переходом до наступної фази розвитку людства – інформаційного суспільства. Є рейтинги переходу до інформаційного суспільства який ні дивно ці рейтинги співпадають з рейтингами толерантності країн до своїх громадян. Тобто в країнах, які найбільше готові до переходу до інформаційного суспільства, терпимість максимально розширює права громадян: легалізовано проституцію, дозволено евтаназію, легкі наркотики, порнографія вважається сама собою зрозумілою. Україна нині може повторити долю індійців. Закон про мораль це один з бар'єрів, який заважатиме переходу України до інформаційного суспільства», - наголосила Е.ШНУРКО-ТАБАКОВА.

У свою чергу віце-президент Української спілки промисловців і підприємців з питань IT Іван ПЄТУХОВ висловив думку, що законопроект «Про захист суспільної моралі» і комісія з питань моралі ставлять завдання не боротися з поганим контентом в Інтернеті, а займатися маніпуляціями і створити «годівницю для урядовців».

Як повідомляв УНІАН, 18 жовтня Верховна Рада прийняла в першому читанні проект Закону „Про внесення змін до Закону України „Про захист суспільної моралі”. За це рішення проголосували 276 із 360 народних депутатів, зареєстрованих у сесійному залі.

Водночас ряд політичних партій і суспільних організацій виступили категорично проти цього законопроекту.

Зокрема, громадський рух «Стоп цензурі!» вважає, що в результаті його ухвалення в Україні може з'явитися надзвичайно сильний інструмент цензури.

«Під приводом захисту суспільної моралі в законопроекті подаються технології, за якими можна буде закрити фактично будь-яке українське ЗМІ та он-лайн ресурс, а також обмежити доступ українських користувачів до зарубіжних веб-сайтів», – йдеться в заяві журналістів.

Також «Репортери без кордонів» висловили, серед іншого, стурбованість з приводу того, що в законопроекті відсутні чіткі формулювання, і це “дає можливість для різноманітних інтерпретацій”.

“Хто вирішуватиме, що є «пропагандою тероризму та інших форм кримінальної діяльності»? На жаль, в сусідніх з Україною країнах такий параграф використовується, щоб придушити будь-які форми критики”, - сказано в заяві цієї організації.

Крім того, фракція «БЮТ-Батьківщина» переконана, що «за привабливою назвою цього законопроекту ховається спроба влади створити додатковий інструмент тиску на засоби масової інформації та інтернет-ресурси, обмежити свободу слова в країні».