Київ. 24 жовтня. УНІАН. В Україні стартувала літературна премія для авторів книжок для дітей “Великий Їжак”.

Про це на прес-конференції в УНІАН повідомили засновники премії.

“Великий Їжак” стане першою українською недержавною премією, якою відзначатимуться сучасні автори найкращих україномовних книг для дітей, незалежно від місця проживання автора та місця видання книги.

Відео дня

Як розповіла член комітету премії, письменниця, головний редактор “Видавництва Старого Лева” Мар’яна САВКА, сьогодні комітет обрав журі премії сезону 2011-2012 року, до якого увійшли: письменниця Леся ДЕМСЬКА (голова журі), письменниця Таня ЩЕРБАЧЕНКО, письменник Іван АНДРУСЯК, редактор журналу “Малятко” Оксана КРОТЮК, журналіст Оксана ПРИХОДЬКО, філолог Тетяна КАЧАК та письменниця, президент премії “Великий Їжак” Маріанна КІЯНОВСЬКА.

М.КІЯНОВСЬКА зазначила, що призовий фонд премії становить 10 тис. грн. Водночас, зауважила вона, ця сума є лише “вершиною айсбергу”. Засновники премії мають амбітні цілі, її метою є підвищення суспільної значущості сучасної української літератури для дітей, привернення до неї уваги читачів та суспільства в цілому. За словами М.КІЯНОВСЬКОЇ, ключовими посередниками у досягненні такої мети є батьки, учителі, бібліотекарі, а також усі, хто б опікувався розповсюдженням дитячої книжки на місцях.

Вона також розповіла, що всі критерії відбору конкурсантів опубліковані на офіційному сайті премії. Разом з тим головними з них є такі: книжка має бути написаною українською мовою (це не може бути переклад), вона має бути написаною живим автором, а також книга мусить бути зареєстрованою у Книжковій палаті України та мати міжнародний стандартний номер (ISBN).

Визначення переможця відбудеться у декілька етапів. Спочатку до кінця поточного року буде визначений “довгий список” претендентів на нагороду, який може включати до 50 книжок, а до кінця лютого 2012 року журі сформує “короткий список”, до якого увійдуть 9 найкращих творів. За словами М.КІЯНОВСЬКОЇ, з цими фіналістами конкурсу засновники премії планують активно працювати. Організатори запланували широку кампанію в усіх регіонах України з метою поширення інформації про найкращі українські дитячі книжки. М.КІЯНОВСЬКА сказала, що засновники премії організують тури письменників всією Україною, аби у провінції, у районних центрах могли дізнатись і придбати якісну літературу для дітей.

Ще один член комітету премії філолог Володимир ПАНЧЕНКО розповів, що оголошення лауреатів та вручення премії відбудеться 25 травня 2012 року. Також організатори вирішили виокремити для присудження премії три “вікові категорії”: книжки для дітей від 2 до 6 років, від 6 до 9 та від 9 до 14 років. Вони планують зробити цей конкурс щорічним.