Київ. 18 жовтня. УНІАН. У Києві відбувся І Всеукраїнський фестиваль мистецтв “Україна – Свята Родина”, присвячений 20-й річниці Незалежності України та святу Покрови Пресвятої Богородиці.

Про це президент благодійного фонду “Україна – Свята Родина”, що є організатором мистецького заходу, Іван МАТІЄШИН повідомив на прес-конференції в УНІАН.

 

Відео дня

Фестиваль відбувся 16 жовтня у Національному палаці мистецтв “Україна”. Участь у заході взяли понад 70 професійних та аматорських фольклорних колективів і виконавців з України та країн далекого і ближнього зарубіжжя.

Як зазначив І.МАТІЄШИН, головна мета проведення фестивалю - відродження та примноження багатої на традиції і таланти української народної культури та достойне її представництво на світовому рівні.

Він повідомив, що почесними гостями фестивалю стали численні представники дипломатичного корпусу України: посли Бельгії, Вірменії, Єгипту, Індії, Іраку, Канади, Кувейту, Мексики, Сирії, Сербії, Угорщини, Хорватії, працівники посольств та консульств, співробітники авторитетних міжнародних організацій.

За словами І.МАТІЄШИНА, фестиваль пройшов успішно і з аншлагом. Він сподівається, що проект розвиватиметься, стане популярним і до нього долучатимуться нові колективи. У найближчих планах організаторів – провести аналогічні концерти-фестивалі в областях України.

“Ми вже обговорили і запланували, що або на кінець цього року, або на початку наступного, якщо вдасться, провести один з фестивалів в західних областях України – або в Тернополі, або у Львові, де зала дозволить, щоб туди приїхали з 27 наших адміністративних одиниць ті ж люди”, - зазначив І.МАТІЄШИН.

Після цього концерти планують провести в Донецьку, Криму та Харкові.

“Ми будемо розмовляти на нашій мові, ми будемо розвивати нашу культуру, наше мистецтво для того, щоб побудувати суспільство те, яке нам потрібно, щоб всі люди жили в нашій Україні – самодостатній країні, і жили багато”, - наголосив президент ВБФ «Україна – Свята Родина».

Він переконаний, що проект не тільки допоможе простим талановитим людям повірити в себе, а й сприятиме об’єднанню українців.

“В нас було багато гостей від посольств, представництв. Ми хочемо, щоб ці гості, завдяки фестивалю, повірили в те, що в нашій країні, в Україні, єдність не на останньому місці. І коли в кінці концерту піднялась вся зала – 4,5 тис. людей, піднялись і представники інших країн, і всі разом співали... Я думаю, що це на них вплинуло”, - сказав І.МАТІЄШИН.

Співачка Злата ОГНЄВІЧ, яка брала участь у фестивалі, висловила впевненість, що захід став “подією” для кожного артиста чи колективу, які виступали на ньому. Вона висловилась за підтримку талановитих виконавців та пропаганду української культури.

Народний артист України, художній керівник національного Президентського оркестру Анатолій МОЛОТАЙ, який також брав участь в організації фестивалю, висловив переконання, що цей захід був вдалим і дав імпульс для подальшого його розвитку.

“Такі фестивалі дають великий вклад та необхідний напрямок для розвитку української культури”, - переконаний А.МОЛОТАЙ.

І.МАТІЄШИН додав, що поки не відомо, якою буде ідея наступного фестивалю “Україна – Свята Родина”, але вже є плани щодо його організації та проведення в Києві.

“Ідея цього фестивалю – сім’я і родина. І ви побачили наречену, нареченого і т.д. А які будуть подальші ідеї – це завдання нашої творчої групи... Щодо дати проведення другого фестивалю, то ми вважаємо, що вона також має бути прив’язана до якоїсь дати чи події. Можливо, він буде завершальним після чотирьох регіональних, побачимо...”, - сказав організатор.