Київ. 13 жовтня, УНІАН. У Києві з 18 по 24 жовтня в «Українському домі» відбудеться спеціалізована економічна виставка Ісламської Республіки Іран.

Про це повідомив на прес-конференції в УНІАН посол Ірану в Україні Акбар ГАСЕМІ-АЛІАБАДІ.

 

Відео дня

За його словами, на виставці буде представлено медичне обладнання, медикаменти, гомеопатичні ліки, продукцію допоміжних галузей медицини, лабораторне обладнання, продукти харчування, зокрема сухофрукти та горіхи, будівельні матеріали, килими як ручної, так і фабричної роботи, нанотехнології, досягнення в автомобілебудівній галузі, зразки споживчих товарів, керамічної плитки, продукцію нафтової та газової промисловості.

В роботі виставки візьмуть участь іранські посадовці, зокрема міністр промисловості, рудників та торгівлі Ірану, а також його заступник, голова організації з розвитку інвестицій.

Крім того, відбудеться засідання з підготовки чергового засідання спільної міжурядової комісії з торгівельно-економічного співробітництва за участю заступників міністра енергетики та вугільної промисловості України та заступника міністра промисловості, рудників та торгівлі Ірану. В рамках виставки також відбудеться зустріч співголів Спільної міжурядової комісії з торговельно-економічного співробітництва - міністра промисловості, рудників та торгівлі Ірану та міністра енергетики та вугільної промисловості України. Будуть обговорені основні напрямки розвитку співпраці між двома країнами.

В рамках виставки також пройде бізнес-форум та форум з питань інвестиційного співробітництва.

Крім того, 20 жовтня відбудеться конференція з питань розвитку промисловості та високих технологій.

«Завдяки проведенню цих заходів я сподіваюся, що обидві сторони зможуть відкрити для себе ті сфери співпраці, які раніше були невідомі для них, будуть окреслені нові горизонти співпраці між підприємствами приватного сектору двох країн», - сказав посол.

Торкаючись двосторонніх відносин між двома країнами, посол зазначив, що за двадцять років співпраці між Україною та Іраном підписано близько 100 документів.

Водночас він наголосив, що всі 20 років відносини розвивалися «з однаковим ритмом». «З 1991 до кінця 2004 року відносини між країнами досягли свого розвитку, другий період, який тривав до 2009 року, не відзначався значним пожвавленням», - сказав посол. За його словами, з 2010 року розпочався новий етап розвитку двосторонніх відносин.

Посол також відзначив, що рівень розвитку двосторонніх відносин ще не відповідає потенціалам обох країн. Крім того, за словами посла, обсяг товарообігу між Іраном та Україною поки що значно нижчий, ніж з іншими країнами СНД і Європи. «Якщо порівняємо обсяг товарообігу між Іраном та Україною і між Іраном і багатьма країнами СНД, то цей обсяг нижче в 3-4 рази», - сказав він.

А.ГАСЕМІ-АЛІАБАДІ повідомив, що обсяг товарообігу між Україною та Іраном в 2010 році становив 1 млрд. 80 млн. дол.