Київ. 11 жовтня, УНІАН. Боротьба для кандидатів у народні депутати в мажоритарних округах буде більш затратною з фінансової точки зору в порівнянні з останніми виборами, котрі були за пропорційною системою, а з політичної точки зору це буде “війна не на життя, а на смерть”.

Про це сказав сьогодні на прес-конференції в УНІАН директор Агентства моделювання ситуацій Віталій БАЛА, коментуючи можливість запровадження змішаної системи на виборах до Верховної Ради України в 2012 році.

Він вважає, що укрупнення Партії регіонів за рахунок, зокрема, Народної партії може пояснюватися ще й тим, що “навколо ЛИТВИНА зібралося як мінімум кілька серйозних людей, які можуть претендувати на перемогу в округах, і тут вже треба буде домовлятися і посуватися представникам Партії регіонів”.

Відео дня

За словами експерта, опозиція також має домовитись щодо кандидатів у мажоритарних округах, тоді у влади будуть невисокі шанси там перемоги.

Говорячи про основні політичні сили, які можуть перемогти на виборах, В.БАЛА послався на результати дослідження, проведеного Соціологічною групою «Рейтинг» з 17 по 27 вересня, які показали, що якби вибори відбулися зараз, то 21,9% опитаних (серед тих, хто взяв би учать у виборах) проголосували б за Партію регіонів, 18,9% - за «Батьківщину», 11% - за «Фронт змін», 5,7% - за Комуністичну партію, 5,4% - за партію «УДАР КЛИЧКА», 4,2% - за ВО «Свобода».

В.БАЛА наголошує, що Партія регіонів сьогодні найкраще підготовлена до виборів 2012 року з точки зору структурної організації, ресурсного та фінансового забезпечення. За його словами, процеси щодо укрупнення цієї партії спрямовані на те, щоб створити два полюси, на яких буде з однієї сторони партія влади, а з іншої - всі ті, хто проти влади.

При цьому, як зазначив експерт, партія “Батьківщина” в цьому контексті виглядає “трохи гірше, бо судовий процес над Ю.ТИМОШЕНКО позбавив її багатьох можливостей, в тому числі ресурсних і організаційних, і вже фактично і серйозних спонсорів залишилося не багато”.

“Якщо Ю.ТИМОШЕНКО буде засуджена і буде відбувати свій термін, то А.ЯЦЕНЮКУ нічого не допоможе на виборах, хоча він сам або йому хтось радить, що це буде для нього найкращий вихід. Я думаю, що він не буде спроможний очолити другий полюс – противладний”, - зазначив В.БАЛА. За його словами, коли А.ЯЦЕНЮК за відсутності Ю.ТИМОШЕНКО “стане основною мішенню для влади, то я боюсь, щоб в нас не було повторення серіалу - мильна бульбашка №2, тобто ситуації 2010 року (йдеться про президентські вибори - УНІАН), коли він, маючи майже 15%, внаслідок своїх дій отримав понад 8”.

В.БАЛА називає “абсолютно неправильним ходом” А.ЯЦЕНЮКА, що він бере в свою команду тих осіб, котрі уособлюють людей команди Віктора ЮЩЕНКА, тобто «нашоукраїнців». “Якщо А.ЯЦЕНЮКУ не вдасться очолити опозицію, а бар’єр буде до 5% піднятий, то я б на сьогоднішній день не казав певно, що він пройде в парламент”, - додав він.

За словами експерта, “в тому випадку, коли ТИМОШЕНКО буде за гратами, А.ЯЦЕНЮК може відчути всю радість контактного бою, бо сьогодні він віртуально з владою б’ється”. При цьому В.БАЛА не виключив, що “він (А.ЯЦЕНЮК) може приємно здивувати в цьому плані”.

У свою чергу заступник директора Агентства моделювання ситуацій Олексій ГОЛОБУЦЬКИЙ зазначив, що відповідно до досліджень, виборчий штаб Партії регіонів у 2012 році очолить Андрій КЛЮЄВ. За його словами, на сьогодні в цієї партії найбільший фінансовий ресурс.

Він зазначив, що найбільше шансів очолити штаб “Батьківщини” є у Олександра ТУРЧИНОВА. В той же час експерт наголосив, що ситуація дуже непроста, оскільки дивним є те, що О.ТУРЧИНОВ “наробив не менше, ніж ТИМОШЕНКО, але знаходиться на волі” і “це є досить небезпечно для самої “Батьківщини”, бо виникають питання щодо можливості впливу на нього зі сторони під час формування списків». Серед інших претендентів називають Сергія СОБОЛЄВА, Ігоря ГРИНІВА, Андрія КОЖЕМ’ЯКІНА, Наталю КОРОЛЕВСЬКУ та навіть Андрія ШЕВЧЕНКА, зазначив експерт. При цьому не виключається, що список у ВР може очолити, наприклад, співачка Ніна МАТВІЄНКО або актриса Ольга СУМСЬКА.

Відповідно до дослідження Агентства, керівником штабу А.ЯЦЕНЮКА “найімовірніше стане Микола МАРТИНЕНКО”.