5 жовтня 2011 року в Києві льотчик-космонавт СРСР, Герой Радянського Союзу, генерал-лейтенант авіації Віталій Жолобов презентував свою автобіографічну книгу «Звезда по имени судьба». Презентація відбулася під час щорічного Всесвітнього тижня космосу, проголошеного Генеральною Асамблеєю ООН, та була присвячена до Дня відкриття космічної ери на Землі. Книга розповідає про політ у космос, який відбувся влітку 1976 року і тривав більше 49-ти діб. Автор згадує про зустрічі з легендарними космонавтами – Гагаріним, Лєоновим, Поповичем, а також змальовує події та описує свої враження – з раннього дитинства і до наших днів.

Віталій Жолобов – наш земляк, живе і працює в Києві. Активний громадський діяч – діючий президент Аерокосмічного товариства України і голова Всеукраїнського об’єднання «Слава», членами якого є Герої Радянського Союзу, Герої Соціалістичної Праці та Герої України. У минулому – голова Херсонської обласної державної адміністрації, учасник ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС, тривалий час працював на Півночі.

Відео дня

Над книгою Віталій Жолобов працював більше року. Спогади, змальовані в нарисах і новелах, які за аналогією з кінематографом названі стоп-кадрами, дозволяють відчути дух епохи, в якій жив автор. Це згадки про дитинство і юність в українському селі і в азербайджанській столиці, захоплюючі пригоди в екзотичних країнах, роздуми про наші дні, які змушують читача замислитися.

«Мої друзі скаржаться, що я написав коротку книгу. Віч-на-віч я їм значно більше розповідав, – зізнався автор. – Я ніколи не вів щоденників, оскільки, скажу відверто, забобонний. Можливо, якби були системні записи, книга вийшла б інакшою. А так – що згадалося, про те й оповідав. Цей твір – про людей, з якими мені пощастило зустрітися, про життя, його мінливість і, звичайно, про космос».

Презентація автобіографічної книги космонавта зібрала в теплому колі друзів і колег автора, ветеранів і нинішніх працівників космічної галузі. Серед них – представники Державного космічного агентства України, Національної академії наук України, Аерокосмічного товариства України, конструкторського бюро «Південне» імені Михайла Янгеля, Національного авіаційного університету, Національного технічного університету «Київський політехнічний інститут», Житомирського музею космонавтики імені Сергія Корольова та багатьох інших.

Книга вийшла накладом в тисячу примірників і найближчим часом з’явиться на полицях книжкових магазинів. Частина тиражу передана в усі науково-технічні та центральні обласні бібліотеки України, а також бібліотеки вишів, які готують фахівців аерокосмічних, інженерних та історичних спеціальностей.

Відгуки про книгу

ГУСТАВ ВОДІЧКА, письменник:

«Космонавт бачив Землю здалеку, і ступає по ній акуратно. Він відчуває життя тонше, бо знає його ціну. Доля космонавта – це праведна жертва для всіх, хто живе на Землі. Ця книга – маленький пам’ятник великому моральному вчинку».

ЕДУАРД КУЗНЄЦОВ, почесний працівник і ветеран космічної галузі України, радник Державного космічного агентства України:

«Читав книгу з великим інтересом. Не лише тому, що сам багато років пов’язаний з космонавтикою і знайомий з автором особисто. Розповідь «Звезды по имени судьба» – хвилююча. Постійно хотілося дізнатися, що буде далі. І було шкода, коли книга закінчилася. Космічні дослідження, експерименти і спостереження в космосі Віталій Михайлович описав логічно і доступно для широкого кола читачів. Я сподіваюся, що ця книга знайде свого вдумливого читача».

МАКСИМ ЛУЦЬКИЙ, перший проректор Національного авіаційного університету, професор:

«Життя і навчання кожного з десятків тисяч студентів та викладачів Національного авіаційного університету пов’язані з авіацією і космосом. Я рекомендуватиму їм прочитати цю книгу. Це своєрідний вступ до спеціальності. Книга відкриває таємну завісу, за якою реальне, повне загадок, цікаве життя космонавта. Це унікальне видання про долю космонавта, підкорення людством безмежного космічного простору».

Біографічна довідка

ЖОЛОБОВ Віталій Михайлович

Льотчик-космонавт СРСР, Герой Радянського Союзу,
Генерал-лейтенант авіації.

Народився 18 червня 1937 року в селі Збур’ївка Голопристанського району Херсонської області. Закінчив середню школу №164 міста Баку (1954), Азербайджанський інститут нафти та хімії (1959), заочно Військово-політичну академію імені Володимира Леніна (1974). Здійснив космічний політ як бортінженер космічного корабля «Союз-21» і військової орбітальної станції «Алмаз» («Салют-5») за програмою першої експедиції (6 липня-24 серпня 1976 року). Після польоту командував в Центрі підготовки космонавтів групою слухачів-космонавтів, у складі якої був майбутній перший космонавт України Леонід Каденюк. Ліквідатор аварії на Чорнобильській атомній електростанції (1986). Обирався депутатом міської ради народних депутатів м. Києва (1987). 3 липня 1994 по червень 1996 року очолював Херсонську обласну раду, з липня 1995 року по червень 1996 року був головою Херсонської обласної державної адміністрації. Заступник генерального директора Національного космічного агентства України (1996-1997). Голова Всеукраїнської громадської організації «Слава» (з 1999). Президент Аерокосмічного товариства України (з 2002). Почесний громадянин селища Гола Пристань, міст Херсон і Тернопіль в Україні, міст Калуга, Гагарін і Прокоп’євськ у Росії, міст Байконур і Астана в Казахстані.