Київ. 6 жовтня. УНІАН. 56% опитаних українців підтримують підписання угоди про зону вільної торгівлі з Євросоюзом.

Такі результати опитування озвучив директор соціологічної групи «Рейтинг» Олексiй АНТИПОВИЧ сьогодні на пресс-конференції в УНІАН.

 

Відео дня

При цьому, за даними опитування, проведеного соціологічною групою «Рейтинг» наприкінці вересня 2011 року, не підтримують підписання такої угоди 26% респондентів, не визначились - 18%.

За словами О.АНТИПОВИЧА, серед найбільших прихильників підписання цієї угоди – жителі півночі та заходу України, прихильники ВО «Свобода», «Фронту Змін», «Батьківщини» та партії «УДАР».

За даними дослідження, 53% опитаних українців підтримують вступ України до Митного союзу з Росією, Білоруссю та Казахстаном, не підтримують - 28%, не визначились -19%.

Серед найбільших прихильників Митного союзу - жителі сходу та півдня України, прихильники КПУ і Партії регіонів.

Таким чином, щонайменше 30% українців одночасно підтримують і вступ України до Митного союзу, і підписання угоди про зону вільної торгівлі з ЄС, зокрема, найбільше - на півночі і сході (40%).

Є й такі, які одночасно не підтримують ні вступ України до Митного союзу, ні підписання угоди про зону вільної торгівлі, і їх - 4%, зокрема, найбільше у центрі (9%).

Враховуючи такі особливості відповідей серед українців, респондентам було поставлене пряме запитання, виходячи з якого, на думку опитаних, для України підписання угоди про зону вільної торгівлі з Євросоюзом є більш вигідним (39%), ніж вступ до Митного союзу (34%). При цьому 27% опитаних не змогли визначитися з відповіддю.

В результаті захід, північ і центр України більше підтримують угоду з Євросоюзом. Донбас, південь і схід - вступ до Митного союзу. Хоча як серед прихильників «Батьківщини» 14% підтримують вступ до Митного союзу, так і серед прибічників КПУ знайшлись 14% тих, хто підтримує угоду з Євросоюзом. Так само 27% прихильників Партії регіонів підтримали угоду з Євросоюзом, як і 22% прихильників «Фронту Змін» - вступ до Митного союзу.

За даними дослідження, чим молодше респонденти, тим більше серед них прихильників підписання угоди про зону вільної торгівлі з Євросоюзом (від 47% у віці 18-29 років до 27% - серед пенсіонерів). Відповідно, чим старші респонденти, тим більше вони за Митний союз (від 43% серед пенсіонерів до 27% - серед молоді).

Дослідження проводилося 17-27 вересня. Аудиторія дослідження – населення України віком від 18 років і старші. Вибіркова сукупність – 2000 респондентів. Метод дослідження – особисте формалізоване інтерв'ю згідно з опитувальником (fасе tо fасе).