Київ. 3 жовтня. УНІАН. Громадські організації заявляють про незаконні дії представників банків під час вирішення спорів з позичальниками.

Про це на прес-конференції в УНІАН заявили голова антиколекторів і правозахисників України «Ваша Надія» Федір ОЛЕКСЮК, лідер громадянського руху «За справедливість, праведність і законність» Ніна ШЕВЧЕНКО, юрист громадської організації «Українська асоціація позичальників» Анатолій СОБОЛЕВСЬКИЙ.

Одна з учасниць прес-конференції Наталія ЄГОРОВА повідомила, зокрема, що вона і члени її сім'ї були незаконно виселені з будинку, який був куплений за рахунок іпотечного кредиту, з обслуговуванням якого виникли певні труднощі.

Відео дня

За словами Н.ЄГОРОВОЇ, працівники банку з найнятими охоронцями, на підставі виконавчого напису і без належного попередження про виконавче провадження, без присутності представників правоохоронних органів, увійшли до будинку, виставили її і членів сім'ї на вулицю. При цьому, всі особисті речі залишилися в будинку і доступ до них на даний момент обмежений.

«Недоторканість житла ще ніхто не відміняв. Для того, щоб виселити в такий спосіб, принаймні, мало б бути рішення суду на примусове виселення, присутність правоохоронних органів і виконавчої служби», - прокоментував ситуацію Ф.ОЛЕКСЮК.

У свою чергу юрист А.СОБОЛЕВСЬКИЙ стверджує, що тут пряме споєння злочину. «Ніхто не відміняв кримінальної статті за самоправство. Юрист банку, служба охорони банку скоїли злочин. Вони не мали права цього робити. Я не розумію, чому працівники міліції не зафіксували цей злочин, чому вони не затримали осіб на місці скоєння злочину», - запитав юрист.

А.СОБОЛЕВСЬКИЙ вважає, що відповідно до чинного законодавства, банки, як кредитори, мають сильніші позиції, ніж споживачі фінансових послуг. Крім того, ситуація позичальників посилиться у разі набуття чинності прийнятого недавно закону про захист прав кредиторів.