Ультразвуковий очищувач друкуючої головки «Софтлайн» (ОДГ «Софтлайн»), розроблений IT-інженерами Антоном Марреро та Юрієм Сівицьким, було презентовано у Києві 30 вересня 2011 року. В основі ОДГ «Софтлайн» лежить метод ультразвукового очищення, заснований на ефекті кавітації, що дозволяє повністю відновити друкуючі головки дорогих промислових принтерів і збільшити термін їх експлуатації.

Пристрій ОДГ «Софтлайн» є новим словом в питанні обслуговування офісних і промислових струменевих принтерів. Завдяки ОДГ «Софтлайн» друкуючі головки дорогих промислових принтерів підлягають повному відновленню, а термін їх служби можна збільшити в 4-5 разів.

«Більшість струменевих принтерів потребують обслуговування вже через кілька місяців після початку експлуатації, - говорить співавтор системи ОДГ «Софтлайн» А.Марреро. - В процесі друку до голівок принтера прилипають порошинки, навколо яких накопичується фарба. В результаті, зображення стає «смугастим». Власне, для цієї проблеми і був розроблений комплекс ОДГ «Софтлайн».

Відео дня

А.Марреро каже, що пил також може потрапляти в друковану головку через чорнильний канал (разом з чорнилом), блокуючи роботу п'єзоелементів. Крім того, іноді разом з чорнилом туди потрапляють бульбашки повітря, що призводить до майже миттєвого виходу з ладу більшості дюз. Основний спосіб відновлення нормальної роботи принтера - промивання.

«Використання ОДГ «Софтлайн» необхідне в тому випадку, якщо і автоматична, і ручна промивка друкуючої головки не приносять очікуваного результату, - говорить другий автор ОДГ «Софтлайн» Юрій Сівицький. - У цьому випадку єдиною можливістю уникнути заміни дорогої друкуючої головки є її ультразвукове очищення».

Представляючи ОДГ «Софтлайн», Ю.Сівицький зазначив, що ОДГ «Софтлайн» є спеціально обладнаною ультразвуковою ванною, в якій штучно створюється кавітація (утворюються кавітаціонні бульбашки-каверни, заповнені парою рідини, що очищує). Для створення кавітації до дна і стінок ванної прикріплені п'єзоелектричні ультразвукові перетворювачі. На них подається змінна напруга відповідної частоти з електронного ультразвукового генератора.

«Ідея ультразвукового очищення друкуючої головки принтера не нова, - говорить Ю.Сівицький. - Але ті, хто займається обслуговуванням принтерів професійно, знають, що при впливі коливань на друкувальну голівку, дуже легко її зіпсувати».

А.Марреро зазначив, що в пристрої ОДГ «Софтлайн» ця проблема вирішена за рахунок того, що в приладі передбачено автоматичне відключення перетворювачів у той момент, коли температура розчинника досягає 59 градусів Цельсія, але як тільки вона падає до 55 градусів, процес знову активується .

А.Марреро особливо відзначив, що дуже важливо ще до включення ультразвуку провести попереднє очищення друкуючих головок за допомогою вбудованого в ОДГ «Софтлайн» імітатора друку. Цей модуль ОДГ «Софтлайн» при включенні змушує п’єзокристали принтера працювати на підвищеній частоті, а в чорнильний вхід подається сольвент. Активна чистка принтера за допомогою ОДГ «Софтлайн» триває близько години. А всього процедура очищення (включаючи демонтаж, монтаж і зведення головок) займає близько 2-х годин.

В ході презентації пристрою ОДГ «Софтлайн» було продемонстроване очищення за його допомогою друкуючих головок ХAAP 128 (від широкоформатного принтера LIYU PG 3212) і Spectra Nova 256 (принтер VUTEC 5000).

«Варто зазначити, що ціна друкуючої головки - близько $ 3 тис. А послуги з її очищення за допомогою ОДГ«Софтлайн» обійдуться всього в 200 грн. Ціна ж пристрою для сервісних центрів - близько тисячі гривень (витрати відбивають себе за місяць). - Ми впевнені, що наша нова розробка буде користуватися високим попитом», - підсумував презентацію А.Марреро.

На даний момент новатори А.Марреро та Ю.Сівицький вже почали процедуру реєстрації своєї розробки в патентному бюро.

*** Українські інженери та бізнесмени Антон Марреро та Юрій Сівицький працюють в IT галузі вже більше 15 років. З проблемою обслуговування принтерів вони зіткнулися 10 років тому, коли на ринку масово з'явилися струменеві принтери, які, на жаль, не відрізнялися довгим терміном служби. Відповідно, на ринку з'явився попит на послуги з їх сервісу.

Особливо актуальним питання збільшення терміну служби струменевих принтерів є для великих підприємств, де друкують дуже багато кольорових документів. А також для компаній, що займаються поліграфією, зокрема, широкоформатним друком та виготовленням нестандартної рекламної продукції. І якщо до кризи в 2008 році у разі виникнення проблем з друкованими головками такі компанії воліли робити заміну, то, починаючи з 2009 року, коли виникла необхідність економії коштів, багато компаній почали замислюватися про ремонт. У відповідь на зростаючі потреби ринку компанія «Софтлайн» приступила до розробки проекту ОДГ «Софтлайн». Сьогодні, після двох років розробок і тестів, проект розпочав пілотну стадію реалізації. Очікується, що в другій половині 2012 року продукт з'явиться у вільному продажу.

Консультацію про ОДГ «Софтлайн» можна отримати за телефоном (044) 222-60-60.