Київ. 28 вересня. УНІАН. Представники громадських організацій переконані, що питання виборчої системи повинна розглядати вся країна.

Про це під час прес-конференції в УНІАН за результатами засідання Робочої групи з удосконалення виборчого законодавства під головуванням міністра юстиції Олександра ЛАВРИНОВИЧА повідомив голова Всеукраїнської громадської організації "Комітет виборців України" Олександр ЧЕРНЕНКО.

“Зміни, які були внесені Робочою групою в цей технічний законопроект, носять фасадний, косметичний характер. Вони не змінюють суті і принципів того закону, який дає можливості для зловживань і маніпуляції виборами”, – зазначив він.

Відео дня

О.ЧЕРНЕНКО додав, що з безлічі суттєвих питань під час засідання Робочої групи не було прийнято рішень.

“ЛАВРИНОВИЧ сказав, що як Президент вирішить, так і буде. При всій повазі до нашого Президента, я не думаю, що він настільки розбирається в тонкощах і специфіці виборчого законодавства, щоб вирішити такі експертні питання”, - сказав О.ЧЕРНЕНКО.

Голова правління Громадянської мережі “Опора” Ольга АЙВЗОВСЬКА повідомила, що всі рекомендації Венеціанської комісії щодо виборчого законопроекту поділені на 4 групи.

“Найважливіше питання виборчої системи потрапило до групи “пропозиції, які не можуть бути враховані”. В цій групі є три пропозиції, які, по суті, суперечать Конституції України, тому їхнє відхилення є абсолютно зрозумілим”, - зазначила О.АЙВАЗОВСЬКА.

Вона зазначила, що питання виборчої системи на засіданні Робочої групи було відхилене і не обговорене в рамках Робочої групи взагалі.

“Питання виборчої системи повинно бути поставлене на розгляд всієї країни. Тобто, вирішуватися країною, а не будь-якою зовнішньою силою, міжнародною спільнотою чи будь-якими документами”, - підкреслила О.АЙВАЗОВСЬКА, і додала, що, на її думку, цей законопроект не матиме належного рівня легітимізації в суспільстві.

Вона зазначила, що рекомендації Венеціанської комісії статистично в більшій мірі будуть враховані. “Але ця позитивна статистика, на моє глибоке переконання, є штучною”, – констатувала О.АЙВАЗОВСЬКА.

У свою чергу директор з правових питань Лабораторії законодавчих ініціатив Денис КОВРИЖЕНКО зазначив: “Висновок IFES (Міжнародної фундації виборчих систем) є більш широким і комплексним порівняно із висновком Венеціанської комісії. Але міністр зауважив, що оскільки перекладу висновку немає, - немає часу зосереджуватися на його аналізі”.

Д.КОВРИЖЕНКО підкреслив, що у висновку IFES порушено низку тих проблемних моментів, на яких не зупинялася Венеціанська комісія, і, можливо, розгляне їх лише у жовтні.

Керівник політичних програм Українського незалежного центру політичних досліджень Світлана КОНОНЧУК переконана, що парламент в разі внесення Президентом ухвалить цей законопроект щодо виборів народних депутатів.

“Судячи з учорашнього засідання, складається враження, що вже найближчим часом проект буде переданий на затвердження Президентові України і буде внесений у парламент”, - зазначила С.КОНОНЧУК.

Як повідомляв УНІАН, 27 вересня міністр юстиції України Олександр ЛАВРИНОВИЧ запевнив, що Верховна Рада не ухвалюватиме новий закон про вибори до отримання офіційного висновку Венеціанської комісії щодо остаточного його варіанту.

Міністр юстиції уточнив, що засідання Венеціанської комісії відбуватиметься 14-15 жовтня, а її офіційні висновки будуть надані 17 жовтня та оприлюднені на офіційному сайти Венеціанської комісії.

За словами О.ЛАВРИНОВИЧА, на сьогодні врахована значна частина пропозицій Венеціанської комісії, проте ще 4 залишаються дискусійними. Міністр зазначив, що ці дискусійні пропозиції будуть передані на розгляд Президента В.ЯНУКОВИЧА для ухвалення остаточного рішення.