Київ. 19 вересня. УНІАН. Група громадян ініціює проведення всеукраїнського референдуму щодо внесення змін до Конституції, які допоможуть людям контролювати владу.

Про це одна з ініціаторів референдуму, генеральний директор ТОВ «Надія» Оксана ЧУБКО повідомила сьогодні на прес-конференції в УНІАН на тему: «Мобілізація на проведення всеукраїнського референдуму за права людини».

«Ми, громадяни України, Оксана ЧУБКО та Олег АНАНЧЕНКО (координатори ініціативи і проведення всеукраїнського референдуму з питань внесення змін і доповнень до Конституції - УНІАН), як суб'єкти забезпечення національної безпеки України, згідно ст. 4 закону про основи національної безпеки України, апелюємо до громадян України, щоб вони нас підтримали в питанні внесення змін до Конституції України», - сказала О.ЧУБКО.

Відео дня

За її словами, пропонується внести зміни до ст. 150, 131, 93, 71, 36, 154 Конституції України.

О.ЧУБКО вважає, що запропоновані зміни до Конституції допоможуть людям контролювати владу. «Оновлена Конституція дасть можливість людям більш ефективно захищати себе в судових органах, оскільки важливо, щоб судові інстанції виносили справедливі рішення і були приведені до міжнародних стандартів», - додала вона.

О.ЧУБКО також вважає важливим, щоб громадяни мало право законодавчої ініціативи.

Вона повідомила, що суб'єктам законодавчої ініціативи відправлені звернення з проханням внести відповідні зміни до Конституції.

Крім того, за словами О.ЧУБКО, розроблено проект договору між громадськими організаціями і партіями «для мобілізації всіх зусиль» з проведення референдуму.

Головний аналітик ТОВ «Надія» Олег АНАНЧЕНКО зазначив, що змінами і доповненнями до Конституції України пропонується надати громадянам України право самовисуватися до органів державної влади та місцевого самоврядування без членства у політичних партіях; право законодавчої ініціативи за умови збору 100 тис. підписів виборців; право подавати до Конституційного Суду України конституційну скаргу; обирати частину членів Вищої ради юстиції тощо.

У свою чергу, член Вищої Ради Інтернет-партії України Владислав САВЧУК повідомив, що буде розроблено веб-сайт «Референтний захист народу». На сайті висвітлюватимуться соціальні питання, а також будуть розділи щодо питань, які виносяться на референдум.

Присутній на прес-конференції депутат Фастівської міської ради шостого скликання Володимир ТИМОФІЄВ підтримав ініціативу проведення референдуму. За його словами, на сьогодні суди розглянули 1,5 млн. скарг громадян на дії влади й ухвалили рішення про виплату їм 30 млрд. грн.

«Але рішення судів не виконуються, тому конституційна скарга дає можливість однією скаргою виконати рішення щодо 1,5 млн. людей», - додав він.

Президент міжнародної громадської організації «Союз Чорнобиль Україна» Юрій АНДРЄЄВ також підтримав ідею проведення референдуму, зазначивши, що референдум є ефективною формою впливу суспільства на владу.

У свою чергу, голова ВГО «Спілка захисту власників земельних паїв» Сергій МАРСІЯН зазначив, що «ситуація, яка склалася в Україні, спонукає селянський рух влитися в цей процес, який надасть інструмент кожному громадянину України більш якісно і ефективно захищати свої права».