Київ. 14 вересня. УНІАН. Понад тисяча представників малого бізнесу Києва просять міську владу якнайшвидше ухвалити нормативні акти, що конструктивно вирішать питання, пов’язані з функціонуванням кіосків.

Про це на прес-конференції в УНІАН повідомили президент громадської організації “Громадянський корпус”, член Ради підприємців при Кабінеті міністрів України Роман СОЛОДКИЙ, голова Спілки інвесторів транспортної інфраструктури Києва Сергій КОРНІЄВСЬКИЙ та голова ГО “Правозахист” Геннадій ЧЕРЕВКО, а також інші представники малого бізнесу Києва.

Журналістам був представлений Маніфест підприємців – перелік конкретних пропозицій і вимог до столичної міськдержадміністрації, Київської міськради та її виконавчих органів щодо конструктивного вирішення питань з видачею дозвільної документації на роботу тимчасових споруд (кіосків) для здійснення підприємницької діяльності.

Відео дня

Р.СОЛОДКИЙ повідомив, що найближчими днями підприємці мають намір потрапити на прийом до голови КМДА Олександра ПОПОВА, щоб поінформувати керівника міста про ситуацію з малим бізнесом в столиці, та передати йому підписаний підприємцями Маніфест.

“Дійсно, сьогодні ситуація в цьому секторі продовжує бути напруженою. Нам просто набридло так жити. У людей є документи, навіть нові ордери, які люди оплатили, отримали, але “імунітету” все одно при цьому вони не отримали. Різними методами та способами намагаються в місті припинити діяльність кіосків”, - заявив Р.СОЛОДКИЙ.

Маніфест, зазначив президент ГО “Громадський корпус”, став результатом низки круглих столів та зустрічей, що проходили протягом трьох місяців за участі представників бізнесу та міської влади. В цих обговореннях та напрацюванні документу, за його даними, взяли участь, близько 800 осіб.

“Ми сподіваємось, що після нашої прес-конференції запишемось на прийом до ПОПОВА і відповідно з ним зустрінемось. Мета цієї зустрічі – донести ту інформацію в стиснутому вигляді, яка реально існує на сьогодні, розповісти про реальні проблеми, які є. Тому що ми більш ніж впевнені, що він не все знає, бо багато заступників, виконавців навколо нього. І під егідою наведення порядку йде відверте самодурство, яким займаються чиновники, які бояться за свої крісла і здійснюють просто імітацію наведення порядку, і при цьому нищать людей, які працюють, малий бізнес”, - сказав Р.СОЛОДКИЙ.

За його словами, підприємці також мають намір зустрітися з депутатами Київради і сподіваються, що вони почують їхні вимоги та якнайшвидше затвердять нормативні документи.

За словами віце-президента ГО “Громадянський корпус” Олександра КУДРІ, на сьогодні у столиці існує дві найбільші проблеми з кіосками: перша - відсутність на міському рівні працюючого нормативного регулювання цієї діяльності; друга - демонтажі тимчасових споруд, які на переконання підприємців, проводяться виконавчими службами “півзаконно та незаконно”. Зокрема, влада демонтує кіоски за приписами прокуратури, частина яких, як стверджує О.КУДРЯ, виносяться з “явними порушеннями”.

“Під час керівництва містом Леоніда Михайловича (ЧЕРНОВЕЦЬКОГО – УНІАН) у питаннях МАФів панував повних хаос, наслідки якого ми відчуваємо і сьогодні… Після того як в районних рад забрали повноваження і передали їх місту, процедура отримання документів була спрощена до отримання дозволу, який видавався безконтрольно, без дотримання норм. Наслідком цього, зрозуміло, стало те, що МАФи стали злом і викликали бурю невдоволення киян та гостей міста”, - сказав О.КУДРЯ, водночас зазначивши, що підприємці не винні у цій ситуації і хочуть працювати стабільно і законно, наповнюючи бюджет міста та сплачуючи податки.

“Але при цьому вони хотіли б отримати гарантії для свого бізнесу”, - підкреслив він.

На переконання підприємців, районам варто повернути частину повноважень з контролю за кіосками, та налагодити координацію роботи між КМДА та райадміністраціями. Крім того, необхідно затвердити єдиний перелік документів для встановлення та експлуатації МАФів, бо саме дозвільні документи, за словами О.КУДРІ, є підставою для “безпідставних та неправомірних перевірок” різними службами міста.

Голова ГО “Правозахист” Г.ЧЕРЕВКО звернув увагу, що вчора Київрада мала прийняти низку рішень, що сприяли б вирішенню проблеми малих підприємців, але через незрозумілу позицію частини депутатів розгляд цього питання було відкладено.

“Зараз ми відчуваємо одне – це пробуксовка тих питань, які мали б вирішуватись поступово, спокійно протягом першого півріччя цього року. Явно відбуваються якісь незрозумілі речі всередині влади. Можливо, якісь моменти їм стали незрозумілими… Але це виливається на підприємців отим негативом, про який ми зараз кажемо. Цього не повинно бути. Кияни до цього часу не бачать полегшення від насиченості та зовнішнього вигляду кіосків і т.д. Головної мети не досягнуто. Так само невдоволені і підприємці. В результаті страждають всі”, - зазначив Г.ЧЕРЕВКО.

За словами Р.СОЛОДКОГО, якщо влада зараз не почує підприємців, то “люди закриють свої кіоски, вийдуть на вулиці і представлять свої інтереси вже в іншому форматі, хоча це не є найкращим варіантом”.

При цьому О.КУДРЯ додав, що підприємці не хочуть конфлікту, а хочуть законним шляхом вести свій бізнес і бути корисними місту.