Київ, 13 вересня. УНІАН. Міжнародна фундація виборчих систем (IFES) констатує, що 51% виборців в Україні віддають перевагу системі прямого голосування за кожного окремого депутата.

Про це сьогодні на прес-конференції в УНІАН повідомив головний дослідник Міжнародної фундації з виборчих систем Ракеш ШАРМА за результатами опитування, проведеного за фінансової підтримки Агентства міжнародного розвитку США (USAID).

"У цьому дослідженні ми з'ясували, що 51% респондентів вважають за необхідне мати таку систему голосування, де всі місця у парламенті обираються шляхом голосування за окремих кандидатів. Тільки 24% опитаних підтримують змішану систему, яка пропонується в законопроекті про вибори, і нарешті 6% підтримують ту систему, яка діє на цей момент - це голосування за політичні партії", - сказав Р.ШАРМА.

Відео дня

При цьому, за його словами, близько 90% респондентів повідомили, що не мають жодної інформації про розроблений проект закону про вибори.

У свою чергу, заступник директора Міжнародної фундації з виборчих систем з питань Європи і Азії Гевін УАЙЗ зазначив, що такі результати опитування свідчать про необхідність проведення в Україні більш широкої громадської дискусії навколо законопроекту про вибори.

Г.УАЙЗ також повідомив, що зараз експерти Міжнародної фундації з виборчих систем на прохання Міністерства юстиції готують висновок щодо розробленого виборчого законопроекту. "Ми очікуємо, що роботу над ним (висновком) може бути завершено навіть впродовж наступного тижня і надано Міністерству юстиції", - зазначив він.

Довідка УНІАН. Міжнародна фундація з виборчих систем (IFES) за фінансової підтримки Агентства міжнародного розвитку США (USAID) 16-30 липня провела опитування "Громадська думка в Україні". Експерти фундації опитали 1 515 респондентів віком від 18 років та більше у всіх регіонах України. Похибка результатів опитування становить 2,52%.