Київ. 8 вересня. УНІАН. Низка громадських організацій виступає проти запровадження в Україні внутрішніх біометричних паспортів.

Про це заявила співголова громадської організації «Батьківський комітет України» Іоханна КЕРЕСТЕНЬ на прес-конференції в УНІАН.

За її словами, значна кількість людей виступає проти запровадження паспортів з електронним носієм інформації. І.КЕРЕСТЕНЬ вважає, що введення подібних паспортів та інших документів з використанням цієї технології може призвести до несанкціонованого збору конфіденційної інформації, а згодом – до тотального контролю за кожною людиною. Вона нагадала, що акції протесту проти документів з безконтактними електронними носіями періодично проходять у багатьох країнах світу. За словами І.КЕРЕСТЕНЬ, під тиском громадськості уряди низки країн пішли на поступки громадянам, зробивши процес запровадження таких документів добровільним.

Відео дня

Присутній на прес-конференції експерт у сфері оподаткування Олег ЩЕРБАНЮК відзначив, що шляхом ухвалення низки змін до законодавства в Україні триває підготовка до переходу виключно на безготівкові розрахунки, тобто тільки за електронними картками. Також, за його словами, планується введення електронної соціальної картки.

Експерт відзначив, що прийнятий парламентом в першому читанні законопроект № 8507 «Про документи, які засвідчують особу і підтверджують громадянство України» передбачає зрівняння за статусом такої електронної соціальної картки з паспортом громадянина України. О.ЩЕРБАНЮК заявив, що таким чином усі громадяни України повинні будуть одержати електронну соціальну картку – документ, що засвідчує особу людини за її ідентифікаційним номером. При цьому, тільки маючи таку картку, можна буде купувати і продавати товари і послуги. «Це дозволить маніпулювати кожним громадянином. Людина з суб'єкта влади, як це закріплено Конституцією, перетворюється на об'єкт машинного маніпулювання», – сказав експерт.

Народний депутат від Партії регіонів Валерій КОНОВАЛЮК, який є одним з авторів законопроекту № 8507, намагався перешкодити проведенню прес-конференції. Перед початком заходу він з'явився в залі проведення прес-конференцій УНІАН і самовільно зайняв одне з місць за столом для учасників прес-конференції. При цьому він зняв зі столу табличку з ім'ям іншого народного депутата Вадима КОЛЕСНІЧЕНКА, участь якого була запланована, заявивши, що той на прес-конференцію не прийде.

У відповідь на неодноразові прохання організаторів заходу звільнити місце, В.КОНОВАЛЮК сказав, що хоче висловити свою точку зору з обговорюваного питання. «Ми не підсаджувалися на Вашу прес-конференцію, ми заплатили за проведення прес-конференції протягом однієї години у цій залі, не зривайте прес-конференцію», – звернувся до нього один з організаторів спілкування з журналістами.

У відповідь В.КОНОВАЛЮК сказав, що поділить з організаторами витрати на проведення прес-конференції. «Я готовий поділити платню разом з вами», – з посмішкою відзначив депутат.

Тільки після прохання керівника відділу зв'язків з громадськістю і організації прес-конференцій УНІАН В.КОНОВАЛЮК пересів на одне з місць у залі.

Проте після виступу заявлених учасників прес-конференції та їх відповідей на запитання журналістів депутат добився, щоб йому дали слово. Депутат повторив висловлені раніше аргументи на користь введення біометричних паспортів.

Як повідомляв УНІАН, 7 вересня В.КОНОВАЛЮК заявив, що подав до законопроекту «Про документи, які засвідчують особу і підтверджують громадянство України», співавтором якого він є, поправку, згідно з якою громадяни матимуть право відмовитися від отримання паспортів з біометричними даними через релігійні чи інші переконання.

Довідка УНІАН. Згідно з Планом дій з лібералізації візового режиму між Україною і ЄС, однією з умов введення безвізового режиму для українців є введення біометричних паспортів.