Київ. 2 вересня. УНІАН. Керівництво та захисники ТОВ “Сяйво” сподіваються, що Київрада підтримає Київську міську держадміністрацію в рішенні щодо продовження права цього товариства орендувати приміщення на вул. Червоноармійській, яке воно займало до силового захоплення в 2010 році.

Про це на прес-конференції в УНІАН сказали, зокрема, директор ТОВ “Сяйво” Алла ЛАЗУТКІНА та юрист Олег КОРОЛЬ.

За їх словами, днями відбулася зустріч представників адміністрації книгарні “Сяйво” з головою КМДА Олександром ПОПОВИМ і його заступником Олександром ПУЗАНОВИМ, на якій було досягнуто домовленостей, що на вул. Червоноармійська (Велика Васильківська), 6, буде відкрито комунальну книгарню, в якій буде тимчасово працювати трудовий колектив “Сяйва”.

Відео дня

“Вдалося досягти таких домовленостей до остаточного затвердження депутатами Київради нашого права орендувати приміщення, як це було і до захоплення останні 47 років... Ми також звернулися 1 вересня до депутатів Київради. Це питання вже розглянуто комісією Київради з питань культури, яку очолює Олександр БРИГИНЕЦЬ, і попередньо більшість членів цієї комісії схиляються, що таки потрібно відновити статус кво і затвердити, парафувати остаточно право оренди товариства на ці приміщення”, - повідомив О.КОРОЛЬ.

Він сказав також, що рішення КМДА про відкриття вже восени комунальної книгарні вважає позитивним, оскільки поки невідомо, як швидко прийматиметься рішення в Київраді і з приводу чого у депутатів можуть “виникнути різні думки” під час обговорення подальшої долі “Сяйва” і приміщення, яке воно займало.

“Ми взагалі сподіваємось, що не буде таких депутатів, які підуть проти киян і проти трудового колективу книгарні “Сяйво”. Але поряд з тим, щоб перестрахуватися, щоб кияни швидше все ж повернулись у дороге їм приміщення і до книжок, вирішено тимчасово, до вирішення питання Київрадою, запросити усіх працівників книгарні, які працювали на момент силового захоплення, в комунальне підприємство. Трудовий колектив туди перейде”, - зазначив юрист.

За його словами, навіть розглядається можливість передачі торгової марки “Сяйва” цьому комунальному підприємству.

О.КОРОЛЬ також повідомив, що КМДА має намір у прискореному темпі відремонтувати приміщення магазину, щоб відкрити його до Дня Києва, тобто 7 листопада.

“Це рішення прискорює відновлення роботи книгарні… І ми сподіваємось на підтримку КМДА, що дасть позитивний результат на голосуванні в Київраді за остаточне повернення нам книгарні”, - зазначив він.

Юрист додав, що на користь трудового колективу “Сяйва” говорить і законодавство, а саме: постанова ВР про запровадження мораторію на виселення редакцій друкованих ЗМІ, закладів культури, в тому числі бібліотек, видавництв, книгарень, де зазначено, що не допускається безпідставне розірвання договорів та є переважне право, в конкретному випадку книгарні Сяйво”, на продовження оренди. Також О.КОРОЛЬ нагадав про закон про посилення захисту майна редакцій, книгарень, видавництв, який передбачає встановлення пільгової оренди для книгарень і заборону їх відчуження.

У свою чергу присутній на прес-конференції О.БРИГИНЕЦЬ не виключає, що КМДА веде “подвійну гру”, перекладаючи прийняття остаточного рішення на Київраду. На його думку, те, як і в який термін буде підготовлений міськдержадміністрацією відповідний проект рішення щодо “Сяйва”, продемонструє справжні наміри чиновників. На його думку, не можна говорити сьогодні, що ця історія “прозора і зрозуміла”.

 

“Більшість в Київраді чітко контрольована ПОПОВИМ, і я допускаю, що в даному випадку йде така хитра гра, коли ПОПОВ може виявитися хорошим, бо він пообіцяв, що якщо депутати проголосують... А частина його ж власної більшості в Київраді це питання так само офіційно і не підтримає, посилаючись на якісь там приводи... Причина може бути вибрана будь-яка, але головне, що рішення не отримає необхідну кількість голосів”, - заявив депутат.

На його переконання, якщо книгарня буде муніципальним підприємством, то “це буде безконтрольним” підприємством, і велика ймовірність того, що зрештою змінить свій профіль.

“22 вересня сесія Київради при бажанні КМДА може повністю підготувати документи на передачу приміщення в оренду магазину “Сяйво” до цього дня. 22 числа депутати можуть це проголосувати і протягом кількох вже наступних днів може відбутися процес передачі. Це якщо КМДА реально хоче це зробити”, - висловив переконання О.БРИГИНЕЦЬ. Якщо ж вирішення питання перетвориться на “якусь формальну тяганину”, то він вважає, що міська влада розробила вже “якусь стратегічну ідею”.

“Я хотів би, щоб чиновники побачили нашу сьогоднішню прес-конференцію і довели, що хочуть реально все підготувати і передати “Сяйву”, - сказав депутат.