Київ. 30 серпня. УНІАН. Мати братів Сергія ДЬОМІНА і Антона ХАРИТОНОВА, яких обвинувачують у вибуху православного храму в Запоріжжі, звернулася по допомогу до Президента Росії Дмитра МЕДВЕДЄВА і прем'єр-міністра РФ Володимира ПУТІНА.

Про це матір підсудних Ольга ДЬОМІНА заявила сьогодні на прес-конференції в УНІАН.

За її словами, на досудовому слідстві органи дізнання застосовували заходи фізичного впливу до її дітей з метою одержати необхідні свідчення, чому є докази, проте ані прокуратура, ані інші органи влади втрутитися у ситуацію не збираються.

Відео дня

О.ДЬОМІНА зазначила, що по допомогу зверталася до уповноваженого ВР України з прав людини, але до цього дня звернення залишається без уваги; зверталася до народного депутата Юрія ГРИМЧАКА, але на його депутатський запит з органів прокуратури через рік прийшла відповідь: "жодних порушень з боку співробітників міліції не встановлено".

"Зверталася і до Президента України Віктора ЯНУКОВИЧА і, не бачивши сприяння, вирішила звернутися до Президента Росії МЕДВЕДЕВА і прем'єр-міністра ПУТІНА, оскільки у моїх дітей російське прізвище, - може, допоможуть. У результаті, 24 серпня прийшла відповідь, що мій лист з коментарями президента і прем'єр міністра Росії направлені до Генеральної прокуратури України "у зв'язку з компетенцією поставлених питань", - повідомила О.ДЬОМІНА.

Продовжуючи тему, адвокат підсудних А.ХАРИТОНОВА і С.ДЬОМІНА Олександр ШАЦЬКИЙ зазначив, що, на його переконання, вибух пов'язаний з намірами звести на місці старої церкви, перебудованої зі складу, нову. "Я спочатку висував версію і наполягаю на ній зараз, що вибух пов'язаний з тим, що хтось планує узяти собі цю ділянку в центрі міста з метою знищити стару будівлю, щоб потім на його її місці відбудувати нову церкву", - сказав О.ШАЦЬКИЙ. За його словами, спочатку розслідування справи велося у правильному напрямі, але пізніше, коли вона була узята на контроль Президента і встановлені терміни розкриття, "призначили цапів відбувайлів... які навіть уявлення не мають, що таке детонатор, без якого привести в дію бомбу неможливо".

"У здійсненні цього злочину хлопцями не вірить ніхто: ані журналісти, ані громадськість, ані колишні, ані діючі співробітники міліції. Той, хто планував цей злочин, розраховував на те, що, можливо, патріарх КИРИЛ, який того дня був у Києві, і Президент дадуть гроші на будівництво нової церкви, оскільки злочин тоді отримав резонанс", - сказав О.ШАЦЬКИЙ.

Довідка УНІАН. 28 липня 2010 року в Свято-Покровському храмі УПЦ МП у Запоріжжі прогримів вибух, у результаті якого постраждало дев‘ять осіб, одна з яких - 80-річна черниця Людмила від одержаних поранень померла у лікарні.

За фактом вибуху і загибелі людини слідчим управлінням ГУ МВС у Запорізькій області була порушена кримінальна справа за ст. 115 ч. 2, ст. 15 ч. 2, ст. 178, ст. 194 ч. 2; ст. 263 ч. 1 Кримінального кодексу України - "Замах на умисне вбивство", "Пошкодження релігійних споруд", "Умисне знищення або пошкодження майна шляхом вибуху", "Незаконне поводження зі зброєю і вибуховими речовинами".

За підозрою у здійсненні даного злочину правоохоронні органи затримали трьох чоловік, серед які двоє паламарів храму.