Київ. 23 серпня. УНІАН. Незалежна асоціація телерадіомовників просить Президента України і Верховну Раду невідкладно заслухати пояснення від Національної ради з питань телебачення і радіомовлення щодо законності проведення конкурсу на надання центральним і регіональним телеканалам ліцензій на цифрове мовлення.

Відповідне звернення сьогодні на прес-конференції в УНІАН оголосила виконавчий директор ВГО "Незалежна асоціація телерадіомовників" Катерина МЯСНІКОВА.

"Просимо вас невідкладно втрутитись у загрозливу ситуацію, що склалася навколо конкурсу на цифрове мовлення, проведенного Національною радою України з питань телебачення і радіомовлення 15-18 серпня", - зазначається у зверненні асоціації до глави держави і парламентаріїв.

Відео дня

У документі наголошується, при проведенні конкурсу на цифрову трансляцію Нацрада з невідомих причин всупереч публічним обіцянкам надавати перевагу лідерам регіонального ефіру, які працюють 10 і більше років, наділила ліцензіями на мовлення державні телерадіокомпанії та низку новостворених київських компаній, які, "вочевидь, пов’язані між собою, оскільки їхніми засновниками та керівниками є одні і ті ж особи".

На переконання представників асоціації, такий підхід повністю суперечить зафіксованому у Конституції принципу рівності форм власності, не відповідає офіційно задекларованому курсу роздержалення медіа.

Більше того, переконані автори звернення, таке рішення і підхід Нацради призведе до припинення мовлення 68 регіональних і місцевих телекомпаній, майже повного зникнення в Україні незалежного місцевого телебачення, втрати роботи тисячами телевізійників.

"Ми просимо Президента вимагати від Нацрати позачергового звіту щодо порядку переходу України на цифрове мовлення, за результатами якого зробити висновки щодо законності рішень ради та їхньої відповідності національним інтересам глядачів. Просимо його з цього приводу розглянути це питання на засіданні РНБО, а Верховну Раду - розглянути це питання на парламентських слуханнях", - наголошують в Асоціації телерадіомовників.

"Рішення Нацради несе катастрофічні наслідки для громадськості щодо отримання інформації... Якщо реакції не буде ні від Президента, ні від Верховної Ради, ми тоді можемо констатувати, що в Україні свідомо знищується незалежне мовлення", - зазначила К.МЯСНІКОВА.