Київ. 10 серпня. УНІАН. Союз об’єднання громадян «Трудовий Рух «Солідарність» та Всеукраїнська партія «Нова Сила» ініціюють проведення міжнародного круглого столу, на засіданні якого влада і опозиція за посередництва міжнародних представників можуть досягнути компромісу в питаннях національного миру і злагоди.

Про це голова Трудового Руху «Солідарність» Костянтин ІЛЬЧЕНКО та лідер «Нової Сили» Юрій ЗБІТНЄВ заявили на прес-конференції в УНІАН.

Як зазначив Ю.ЗБІТНЄВ, вугільна галузь – це лише частина проблеми, що існує в державі. “Ми знаємо, що сьогодні дуже багато опозиціонерів сидять біля Печерського суду, ми знаємо, що є проблеми в медицині, промисловості, сільському господарстві. І листи, які пишуть громадяни, зокрема, постраждалі, не знаходять ніякої відповіді. Тому зараз ми повертаємося до своєї старої ідеї – про ініціативу скликання міжнародного круглого столу, де за участі представників України, в тому числі опозиції, за участю і за спостереження міжнародних організацій, Євросоюзу, ПАРЄ, послів країн ЄС, США, Росії ми могли б визначитись, як має йти країна далі”, - сказав голова «Нової Сили».

Відео дня

На його думку, вибори чи переговори між владою і опозицією не призведуть до змін в Україні, “бо все залишиться на своїх місцях”.

“Все, що ми спостерігаємо під час та після виборів, - це лише боротьба організованих злочинних угруповань за трон в Україні. У цього замкнутого кола немає виходу, оскільки і опозиція, і влада на сьогодні, по суті, за останні 10 років не змінили нічого в цій країні”, - заявив Ю.ЗБІТНЄВ.

За його словами, Україні потрібен новий суспільний договір. “Але без зовнішнього втручання Україна на межі 20-ї річниці Незалежності не має майбутнього. Це вам кажу я, як депутат Верховної Ради першого скликання, який проголошував Незалежність України. Ми готові ініціювати скликання міжнародного круглого столу, де влада і опозиція під гарантії міжнародних представників зможуть досягнути компромісу в питаннях національного миру і злагоди”, - сказав Ю.ЗБІТНЄВ.

На його переконання, головне питання, яке мають розглянути учасники круглого столу, - майбутнє України. «Ми повинні говорити про свободу слова, про відкриті списки на вибори, про персональну відповідальність, про міжрелігійний та соціальний світ...», - додав він.

Ю.ЗБІТНЄВ вважає, що без втручання міжнародних посередників ситуація в Україні дестабілізується. “На мою думку, прийшов час опозиції шукати підтримки у міжнародної спільноти, адже тільки за допомогою зовнішніх чинників та гарантій безпеки можна утримати країну від скочування до громадянського конфлікту. Я б не хотів, щоб Україна сьогодні нагадувала нам Туніс, Єгипет, Лівію, або щоб ми бачили такі погроми як у Франції, Лондоні...”, - сказав він.