Київ. 4 серпня. УНІАН. Правозахисники вважають політичними кримінальні справи, порушені проти екс-прем'єр-міністра України Юлії ТИМОШЕНКО та колишнього міністра внутрішніх справ Юрія ЛУЦЕНКА.

Про це співголова Харківської правозахисної групи Євген ЗАХАРОВ заявив сьогодні на прес-конференції в УНІАН.

«На нашу думку, справа ТИМОШЕНКО є політичною. Безперечно, є політичною і справа ЛУЦЕНКА», - сказав він.

Відео дня

Відповідаючи на запитання, що саме свідчить про політичний характер кримінальної справи проти Ю.ТИМОШЕНКО щодо підписання газових контрактів з Росією у 2009 році, Є.ЗАХАРОВ відповів: «Про політичний характер цієї справи, на мій погляд, свідчить те, що насправді досі незрозуміло, в чому її обвинувачують».

За його словами, коли порушують кримінальну справу за управлінські рішення, то це вже насторожує.

При цьому правозахисник зауважив, що ні у справі Ю.ТИМОШЕНКО, ні у справі Ю.ЛУЦЕНКА, ні у справі колишнього першого заступника міністра юстиції Євгена КОРНІЙЧУКА не ставилося питання про їхні корисливі мотиви.

«Статті щодо перевищення службових повноважень і зловживання службовим становищем - це «гумові» обвинувачення, і треба мати докази, що дії, які були вчинені, є кримінально-карними. Досі ні в обвинуваченні, яке звучало, ні в ході процесу ще жодного разу не прозвучало, які саме кримінально-карані дії були вчинені ТИМОШЕНКО», - додав правозахисник.

Крім того, він звернув увагу на процесуальні порушення під час розгляду Печерським районним судом Києва справи проти Ю.ТИМОШЕНКО.

«Все це наводить на думку, що справжні мотиви цього переслідування є в тому, щоб усунути основного політичного конкурента на майбутніх виборах», - підсумував Є.ЗАХАРОВ.

Він також вважає, що справа проти Ю.ЛУЦЕНКА містить «просто юридично нікчемні обвинувачення».

«Взагалі, здавалося, що я до всього звик, але коли я читаю в постанові про взяття під варту, що мотивами є те, що він давав інтерв'ю, що він не визнає себе винним, що він не знайомиться зі справою за графіком, який надав слідчий... Право на ознайомлення зі справою - таке ж право, як право на захист, і це взагалі є нечуваним, щоб слідчий диктував обвинуваченому, в якому режимі йому знайомитися із справою. Жодної законної підстави для позбавлення ЛУЦЕНКА волі не було. Ця справа, безперечно, є політичною»,- сказав Є.ЗАХАРОВ.

Довідка УНІАН. На початку квітня Генпрокуратура порушила проти Ю.ТИМОШЕНКО справу за фактом перевищення влади і службових повноважень під час укладення газових контрактів з Росією у 2009 році.

17 червня Генеральна прокуратура передала до суду кримінальну справу за обвинуваченням екс-прем’єра у перевищенні службових повноважень та прийнятті одноосібного рішення під час укладання газових угод.

Ю.ЛУЦЕНКА було затримано 26 грудня 2010 року. Його утримують в Лук’янівському СІЗО.

23 травня Печерський райсуд Києва почав розгляд справи екс-міністра внутрішніх справ України Ю.ЛУЦЕНКА.

За даними Генпрокуратури, Ю.ЛУЦЕНКУ інкримінується заволодіння чужим майном в особливо великих розмірах шляхом зловживання службовим становищем, за попередньою змовою групою осіб, перевищення влади або службових повноважень, що призвело до тяжких наслідків, і зловживання владою, скоєне працівником правоохоронного органу.