Київ. 2 серпня. УНІАН. В Україні, починаючи з 2012 року, щороку планується забезпечувати житлом 10% молодих сімей, які перебувають на квартирному обліку.

Про це повідомив сьогодні на прес-конференції в УНІАН глава правління Державного фонду сприяння молодіжному житловому будівництву Леонід РИСУХІН під час презентації законопроекту «Про особливості державної підтримки забезпечення молоді житлом».

Згідно із законопроектом, у держбюджеті 2012 року планується передбачити виділення коштів окремою статтею, виходячи з розрахунків вартості заходів щодо реалізації механізмів держпідтримки забезпечення молоді житлом, яка передбачає можливість забезпечити житлом у відповідному році не менш як 10% молодих сімей від їх загальної кількості в країні (за даними Держстату або Держреєстру громадян, які потребують поліпшення житлових умов).

Відео дня

Л.РИСУХІН відзначив, що серед основних принципів законопроекту «насамперед, це державна підтримка, а не забезпечення житлом… Держава не будує житло для передачі у власність… Держава або допомагає дешевими і доступними кредитами чи субсидіями, або надає можливість знімати житло в оренду у відповідному житловому фонді. Другий принцип – багатоваріантність державної допомоги із забезпечення житлом для різних категорій… І третій основний принцип – це, безумовно, прогнозованість, системність і можливість громадського впливу на відповідні органи з погляду досягнення результатів».

За його словами, законопроект включає у себе сім механізмів держпідтримки забезпечення молоді житлом: надання пільгових довгострокових державних коштів на будівництво (реконструкцію) або придбання житла за рахунок державного і місцевих бюджетів (до 30 років під 3% річних); іпотечне пільгове кредитування за рахунок власних і залучених коштів Держфонду (до 30 років під 9,75% річних); сприяння створенню молодіжних житлових комплексів (МЖК) і молодіжних житлово-будівельних кооперативів (МЖБК) (планується, що місцеві власті надаватимуть фонду в довгострокову оренду земельні ділянки для МЖК і МЖБК для будівництва житла за ціною 1 грн. за 1 га на 1 рік); надання часткової компенсації відсоткової ставки за кредитом, виданим на будівництво (реконструкцію) або придбання житла (під 7,75% річних на термін не більш як 10 років); надання держпідтримки для будівництва або придбання житла (у розмірі 30% вартості будівництва або придбання житла); надання житла в оренду без права його викупу (на період досягнення дорослими членами сім'ї 35 років (включно)); надання податкових пільг.

Л.РИСУХІН відзначив, що законопроект передбачає ухвалення на законодавчому рівні нової загальнодержавної програми держпідтримки забезпечення молоді житлом.

Він уточнив, що дві програми, які реалізуються фондом для молоді (пільгове кредитування і часткове відшкодування відсоткової ставки за кредитами), завершуються у 2012 році.

При цьому документ передбачає створення громадської ради, члени якої затверджуватимуться Президентом України, а також підвищення статусу Держфонду як небанківської державної фінансової установи, «який дозволяє бути серйозним гравцем на ринку нерухомості».

Окрім коштів державного і місцевих бюджетів, для фінансування програм передбачається залучити можливості Національного банку, а також планується залучити кошти молоді через МЖК і МЖБК.

Л.РИСУХІН відзначив, що протягом серпня планується провести громадське обговорення законопроекту в усіх областях і після доопрацювання представити громадськості на початку вересня, щоб передати народним депутатам для подачі до Верховної Ради.

У свою чергу народний депутат Андрій ПІНЧУК повідомив, що ухвалення законопроекту в цілому очікується до кінця поточного року.

«Я планую подати законопроект до міністерств регіонального розвитку і будівництва, юстиції, фінансів для того, щоб вони дали свої висновки, ми б доопрацювали, і спільними зусиллями з урядом прийняли б цей законопроект в цілому до кінця року… Об'єктивно, необхідно, щоб цей закон в повну потужність почав працювати вже з 2013 року», - уточнив він.