Київ. 14 липня. УНІАН. Органи самоорганізації населення (СОН) наголошують на важливості внесення змін до Конституції України, які передбачатимуть включення цих органів поряд із іншими до форм безпосередньої демократії.

Про це сказав в.о. голови ВГО „Асоціація сприяння самоорганізації населення” Андрій КРУПНИК сьогодні на прес-конференції в УНІАН.

За його словами, 9-10 липня у Кіровограді відбулась шоста всеукраїнська науково-практична конференція «Регламентація питань самоорганізації населення законодавством України», на якій було ухвалено резолюцію, один з пунктів якої - щодо важливості таких змін до Основного Закону.

Відео дня

Директор програми «Посилення впливу громадянського суспільства» Міжнародного фонду «Відродження» Олексій ОРЛОВСЬКИЙ наголосив, що удосконалення потребують й інші законодавчі акти держави.

Так, він нагадав, що 11 липня виповнилося 10 років з дня ухвалення Верховною Радою України Закону “Про органи самоорганізації населення”.

За словами О.ОРЛОВСЬКОГО, тоді це був визначний крок для розвитку самоврядування в Україні, однак після цього закон не вдосконалювався, і сьогодні багато норм є недолугими і навіть протирічать Конституції.

О.ОРЛОВСЬКИЙ наголосив на важливості ухвалення нової редакції закону.

Він зауважив, що саме тому на конференції було приділено багато уваги необхідності внесення змін до цього та інших законів і лобіюванню їхнього ухвалення у парламенті.

Крім вищенаведених документів, асоціація пропонуватиме профільному комітету Верховної Ради свої варіанти законопроектів, у тому числі зміни до Податкового кодексу, які чітко закріплюють неприбутковий статус органів самоорганізації населення, проект Закону "Про загальні збори (конференції) членів територіальної громади за місцем проживання", а також комплекс змін з питань самоорганізації населення до більш як 20 законів, які розроблені експертами асоціації, попередньо розглянуті на регіональних круглих столах у Києві, Львові, Луганську та в Одесі й обговорені на конференції у Кіровограді.

Також на конференції було ухвалено рішення ініціювати проведення парламентських слухань з питання комплексного законодавчого забезпечення створення і діяльності органів самоорганізації населення в Україні.

А.КРУПНИК підкреслив, що крім внесення змін до законодавства і налагодження співпраці з органами державної влади важливим напрямком роботи є розбудова в Україні самих органів самоорганізації населення.

Тому, за його словами, конференція ухвалила рішення продовжити роботу науковців - членів асоціації із включення питань створення і діяльності органів СОН у навчальні курси магістрів державного управління та різні форми підвищення кваліфікації державних службовців і службовців місцевого самоврядування у системі Національній академії держуправління.

Поряд з удосконаленням законодавства, що регламентує створення і діяльність органів СОН, необхідно концентрувати увагу на поліпшенні нормативно-правового забезпечення цих органів на локальному рівні шляхом відпрацювання і розповсюдження: типового положення про органи самоорганізації населення - окремо для міст, сіл та селищ; статей статутів територіальних громад, що містять норми сприяння самоорганізації та участі органів СОН в управлінні; модельних змін до регламентів місцевих рад та їхніх виконкомів; положень про делегування органам СОН місцевою радою частини власних повноважень тощо.

А.КРУПНИК повідомив, що було прийнято рішення підтримати ініціативу київського міського осередку асоціації щодо створення національної профспілки працівників самоорганізації населення для захисту їхніх трудових і соціальних прав. Асоціації належить активізувати роботу з формування власної інформаційної мережі, підготувати меморандум про інформаційну співпрацю органів самоорганізації населення, ОСББ, ЗМІ, інших інститутів громадянського суспільства, розпочати створення всеукраїнської мережі інформаційно-ресурсних центрів у різних регіонах України.